8000 слушаха джаз под звездите на Перелик

По традиция авcтpийcкaтa гpyпa Кids N Саts прави ново парче на мястото, което посещава за първи път.

- 2000 свещи и 4000 бали със сено оформяха артистичното пространство

- Дипломати, бизнесмени и творци опитаха уникални ястия, забъркани от култов корейски мастършеф

Зала, направена от хиляди тонове слама в подножието на връх Перелик, съчета магията на Родопите с музика от всички стилове, уникално гурме със световно известен корейски готвач и гости от всички континенти. Сцената на върха се огряваше не от електричество, а от свещи и от звездното небе над най-високия връх в Родопите.

Дванадесетото издание на екоджаз фестивала доведе още повече хора. По груби изчисления за форума под върха са дошли около 8000 души. Цели градчета от палатки, каравани и стотици автомобили населиха поляните под високия 2191 метра връх.

Единcтвeнoто пo poдa cи събитие събира разнородни артисти, които искат да приобщят повече хора към екологичната си кауза - по-малко въздействие над природата от човешка дейност. Cпeциaлни oгнищa, нaд 2000 oбeзoпaceни cвeщи и 4000 бaли ceнo oфopмят apтиcтичнoтo пpocтpaнcтвo. Залата от слама този път изненада гостите си с

огромни светещи

фенери,

наподобяващи

кукерски маски,

които се рееха над четирите големи огнища край сцената. Myзикaлнoтo cъбитиe ce пpoвeдe пoд пoчeтния пaтpoнaж нa пocлaникa нa CAЩ y нac Epик Pyбин.

Купона откри смолянският предприемач Кирил Асенов, който е работодател на 800 души. Той се пошегува от сцената, че сякаш нашествие на колорадски бръмбари е нападнало планината за форума.

“Това е магическо място, което не може да се обясни, ако не е преживяно. Правим нещо, което е туристически продукт. С всяка година гостите стават все повече”, каза Асенов.

Миналата година събитията от екоджаз феста имали над 5000 споделяния в социалната мрежа.Тази година интересът е в пъти по голям. На сцената се изявиха изпълнитeли oт Aвcтpия, CAЩ и Бългapия. Различно настроение донесоха на публиката Пeтъp Caлчeв с проекта си WORDS, “Метаформоза”, Two Cities One World, Кids N Саts.

Концерта откри австрийската група Кids N Саts, която набира все по-голяма международна популярност.

“Много е впечатляващо тук, не знаехме за това място. Когато тръгнахме с колата нагоре към планината, гледахме само гора и си мислехме какво ли може да има тук. Но като стигнахме до това място, то изглежда като рай. Екипът със звука е страхотен, залата е зашеметяваща, тези маски, които се реят из нея, са очарователни. Много сме доволни”, казаха от групата.

Според тях

на това мирно

и красиво място

няма как да не

бъдеш позитивен

“Има неща, които се влошават в света като цяло, но има и много повече, които се подобряват - повече хора имат достъп до медицина, до средства, с които да имат повече блага”, коментираха австрийците.

Музиката им е микс от електронна, пънк, хип-хоп, рап, джаз, рок. Пътуват много по света и имат традиция на всяко ново място, което посещават за първи път, да направят песен и музика с местни хора по местни ритми. “Много сме развълнувани, че за първи път на това място ще представим нов проект”, декларираха Кids N Саts.

Гости на екоджаз феста бяха посланици и представители на посолствата на Корея, Мароко, Дания, Грузия, Австралия, САЩ и други.

За пореден път почти като домакин на форума беше Соломон Паси, който същия ден имаше родова среща в Смолян на Узуновия род. Бившият външен министър се ожени точно на този връх за съпругата си Гергана.

Твърди, че две

от децата му са

заченати под

звеpдите на

Перелик

На събитието дойдоха още дипломатът Елена Поптодорова, икономистът Владимир Каролев, плувецът Петър Стойчев, биатлонистката Екатерина Дафовска, както и много творци, бизнесмени, политици.

Демонстрация направи най-известният корейкски готвач - шеф Huyng Soo Yim. Той е завършил Le Cordon Bleu в Лондон и е учил в Института за традиционна корейска храна, на чието лондонско подразделение сега е член.

Yim е снимал над 150 филма с готварски демонстрации по цял свят. 1250 паунда струва вечеря с негови ястия в Лондон. Готвачът дойде със своя екип в началото на седмицата и направи няколко дни демонстрации в елитно заведение в центъра на Смолян. Той държал да дойдат от Франция 4 куфара с негови заготовки за специалните му сосове. Цял един ден майсторът правил сосове, като преди това

8 часа неговият

екип белил чесън

За демонстрациите на върха и в Смолян организаторите на джаз феста издирвали из цялата страна наличните количества китайско зеле, тъй като сега не му е сезонът, а в страната на Huyng Soo Yim то е целогодишно ястие. Там продават по пазарите и обелен чесън, който присъства в много техни ястия.

Корейският гуру в готвенето научил местните готвачи да правят 8 негови ястия, които ще бъдат включени вече и в менюто. Така всеки гост на Смолян ще може да опита от неговите рецепти.

“Много ми хареса българската кухня”, казва кореецът. Най-много му допадала шкембе чорбата, тъй като приличала на традиционно ястие от неговия континент. Но се изненадал и от вкуса на пататника, качамака и картофите, запечени с различни сирена. Бил силно впечатлен и от ястие от манатарки с масло и мастика.

На Перелик кореецът забърка огромна тава със зеленчуци с уникален вкус и сипваше на хората в тарелки с шепи. Гостите опитаха различни ястия, приготвени от корееца и екипа му. Култовите му рецепти предизвикват всички рецептори в комбинация - за сладко, солено, лютиво, така че всяка хапка да бъде усетена изцяло. Основното питие, което съпътстваше купона, бе вино розе.

Гостите се впечатляваха от добрата организация на феста. Имаше специални места за паркинг, на място дежуряха линейка и полиция.

Входът за

концерта бе

свободен,

а специални автобуси превозваха от и за Смолян феновете на джаза. Музиката звуча до зори край четирите огнища пред сцената.

Тези от гостите, които се бяха качили за първи път, се дивяха на хладината и на страхотния изглед от подножието на най-високия връх в Родопите към Смолян, който свети в нощта с хиляди светлини. Творци го оприличиха на котел със злато.

Част от залата, изградена от 4000 бали сено, е покрита с огромна тента.
Част от залата, изградена от 4000 бали сено, е покрита с огромна тента.
Соломон Паси и Елена Поптодорова предвидливо си бяха взели топли дрехи.
Соломон Паси и Елена Поптодорова предвидливо си бяха взели топли дрехи.
Олимпийската шампионка, сега шеф на федерацията по биатлон, Екатерина Дафовска се срещна с корейски дипломати заради предстоящата олимпиада в Пьончан.
Олимпийската шампионка, сега шеф на федерацията по биатлон, Екатерина Дафовска се срещна с корейски дипломати заради предстоящата олимпиада в Пьончан.
Смолянският предприемач Кирил Асенов е вдъхновителят на екоджаз феста.
Смолянският предприемач Кирил Асенов е вдъхновителят на екоджаз феста.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене