Като дете Мис България 2017 Тамара Георгиева поръсила тиквеник със сол вместо с пудра захар

Мис България 2017 Тамара Георгиева от дете помага на родителите си в кухнята. “Поставяха ми малки задачи”, казва с усмивка тя. Веднъж заръчали да поръси готовия тиквеник с пудра захар. “Бях много доволна, че съм взела участие в приготвянето му”, спомня си красавицата.

В един момент обаче усетила, че нещо не е наред. По лицата на гостите, които опитали тиквеника, се появили странни физиономии. Тогава осъзнала, че вместо да използва пудра захар, е поръсила баницата с фина сол.

Още от дете свързва кухнята с аромата на вкусни празнични ястия. Затова обожавала, когато настъпи Бъдни вечер или Великден. За разлика от повечето деца не правела пакости в кухнята. “Винаги съм била послушна и внимателна, особено щом става дума за храна”, спомня си тя.

Първите кулинарни опити били напътствани от двете баби. Те давали на малката Тамара съвети за приготвянето на различни ястия. “Едната от тях още в ранна детска възраст е посещавала специални готварски курсове”, казва Мис България. Благодарение на нея научава рецептите за десетки вкусни ястия.

“Другата ми баба е майстор в приготвянето на тестени изделия и традиционни български ястия. Показвала ми е как се точат кори и как се прави домашно кисело мляко”, разказва Георгиева.

Тя не смята да се дава лесно на върлуващия из страната грип. Затова през студените месеци се стреми да повиши имунитета си, като добавя в менюто много плодове и червено месо. Разбира се, не пропуска от време на време да запарва чаша билков чай.

Георгиева е фен на българската кухня. Обича вкуса на сармите, чевермето, цеденото кисело мляко и домашната баница. Това не означава, че подценява чуждестранните специалитети. Харесва ястията от австралийската и испанската кухня.

“Живях известно време в Италия”, казва Тамара. Затова и от първа ръка знае как се приготвят истинска италианска пица и паста.

Няма да забрави, когато тя и още една българка решили да покажат на италианците какъв е вкусът на традиционните български ястия. Не разполагали с разнообразие от продукти, затова решили да импровизират. Накрая сервирали на италианците ароматна мусака и баница със сирене.

“Скромно, но от сърце! И до днес си спомням с усмивка колко много се харесаха нещата на всички, които ги опитаха, и даже питаха за още”, спомня си Георгиева.

Не се страхува от нестандартните вкусови комбинации. Една от последните е торта със спанак. Красавицата останала приятно изненадана, защото се оказала много вкусна.

“Старая се да хапвам здравословно, без да си налагам много строг режим”, казва Георгиева. Тя е в страхотна форма не защото гладува, а защото знае какво да включи в менюто си. Обикновено избира храни, богати на фибри. Не се ограничава от сезонните плодове и салати или от продуктите с богато съдържание на белтъчини като яйцата, месото и рибата. Задължително пие по много вода всеки ден.

Избягва по-тлъстите храни, защото от тях става тежко на стомаха. Не е голям почитател на десертите. “Ако хапвам нещо такова, то трябва да е леко и в никакъв случай много сладко”, казва Георгиева.

Правилното хранене не изключва тренировките. Затова красавицата ходи на фитнес 4 пъти седмично. Когато намери свободно време, обича да се разхожда из природата.

Зелник с маруля

ПРОДУКТИ

3 марули

500 г спанак

Киселец - по желание

Къпани кори за баница

1 с.л. сол

150 г олио

* По желание може да добавим ориз, булгур или сирене към плънката. 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязваме на ситно марулята, спанака и киселеца. Олиото и солта запържваме леко и с тях поливаме зелените продукти. Поставяме в тава пласт от готовите кори, а върху тях разстиламе част от плънката.

Така редуваме кори - плънка, като завършваме с пласт кори. По желание разрязваме предварително зелника на парчета. Печем го в загрята на умерена температура фурна до готовност. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене