Майката на Йосиф Сърчаджиев рискува живота на децата си, за да помогне на евреи

Анна Сърчаджиева - майката на големия актьор Йосиф Сърчаджиев, е призната за праведник от израелския институт “Яд Вашем” заради спасяването на еврейско семейство. СНИМКИ: АРХИВ НА ЙОСИФ СЪРЧАДЖИЕВ

Татко Стефан много се притеснявал, защото на първия етаж на къщата било  разположено германското комендантство, разказва актьорът

Анна Сърчаджиева получава званието “Праведник на народите на света” през 1983 г. по предложение на семейство Карио

Йосиф Сърчаджиев
Йосиф Сърчаджиев

Годината е 1943-а. В Скопие една млада жена рискува сигурността на собственото си семейство, за да помогне на семейство евреи и да ги спаси от лагерите на смъртта. Това е Анна Сърчаджиева - майка на големия актьор Йосиф Сърчаджиев.

29-годишната тогава Анна Сърчаджиева и приятелката ѝ Анна Дамянова-Попстефанова помагат на семейство Карио - Мони, Рашел и двете им малки деца, да се спасят и да избягат в САЩ.

За което и двете са удостоени със званието “Праведник на народите на света”. Общо 20 българи са признати за такива от израелския институт “Яд Вашем”. Техните истории ще бъдат разказани в специална изложба от Държавна агенция “Архиви”, а “24 часа” представя някои от тях.

Какви са личните истории на 20-те българи, помогнали за спасяването на евреи по време на Втората световна война и удостоени заради това от израелския институт “Яд Вашем” със званието “Праведник на народите на света”. Това ще разкаже “24 часа” със съдействието на Държавна агенция “Архиви”, която подготвя изложба по повод 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи.
Какви са личните истории на 20-те българи, помогнали за спасяването на евреи по време на Втората световна война и удостоени заради това от израелския институт “Яд Вашем” със званието “Праведник на народите на света”. Това ще разкаже “24 часа” със съдействието на Държавна агенция “Архиви”, която подготвя изложба по повод 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

Анна Сърчаджиева е родена през 1914 г.

Дъщеря е на видния

юрист от еврейски

произход Йосиф

Фаденхехт

Той е дългогодишен преподавател по гражданско право. Занимавал се е и с политика - един от водачите на Демократическия сговор през 20-те години на ХХ в. Министър на правосъдието в третото правителство на Александър Малинов (1918).

След Първата световна война е вкаран за 6 месеца в затвора от Александър Стамболийски, въпреки че е бил негов адвокат, когато срещу земеделския лидер се водели дела, разказва семейната история Йосиф Сърчаджиев.

Съпругата на Йосиф Фаденхехт се казвала Бонка. Самата Анна също учила право като баща си, но в онези години не било прието все още жена да практикува такава професия и тя се посветила на семейството и трите си момчета.

Анна Сърчаджиева  през 1943 г. (с шапката).
Анна Сърчаджиева през 1943 г. (с шапката).

И така през 1943 г. Анна Сърчаджиева и семейството ѝ живеят в Скопие. По това време съпругът ѝ Стефан Сърчаджиев е режисьор в театъра там и цялото му семейство е заедно с него - Анна, двете им деца - Богдан, на 3 г., и Николай, на 1 г., както и тъщата баба Бонка.

Всъщност именно баба Бонка е в основата на това да се помогне на еврейското семейство, разказва Йосиф Сърчаджиев. Актьорът признава, че не знае много подробности за историята, защото след идването на комунистическия режим на власт много истории в дома им се пазели в тайна, а и самият той е бил дете.

“Много неща се криеха по време на комунизма, развалиха се отношенията между хората, всичко беше тайно”, спомня си той. Но въпреки това успява да обрисува с думи случилото се в онези военни години.

Семейство Карио първо било приютено от Анна Дамянова. Тя и съпругът ѝ Стефан Попстефанов, който бил областен полицейски управител на Скопие, предупредили своите близки приятели Мони и Рашел

да не отиват на жп

гарата на 11 март,

когато е разпоредено

там да се съберат

всички евреи

от града. И ги скрили в дома си.

След няколко дни семейството било преместено при Сърчаджиеви. Те живеели в триетажна къща в близост до театъра. Апартаментът им бил на последния етаж с вход откъм двора.

Малкият Йосиф Сърчаджиев на коленете на майка си Анна и с брат си Николай.
Малкият Йосиф Сърчаджиев на коленете на майка си Анна и с брат си Николай.

Първо питали баба Бонка и тя била категорична: “Разбира се, няма какво да мислим, как няма да помогнем на хората!” Татко Стефан обаче се притеснявал, било много опасно, а в дома били и по-големите ми братя, разказва Сърчаджиев. Рискът наистина бил голям, защото на първия етаж на къщата било разположено германското комендантство. Но баба Бонка и Анна били категорични - ще помогнат.

Въвели семейство Карио вечерта по тъмно. Отделили им една стая. А слугинята отпратили в почивка с обяснението, че идват приятели от София, които ще им погостуват няколко дни.

Семейство Карио било настанено в задната стая на жилището, а

на вратата сложили

дюшек, за да не се

чуват децата, които

плачели доста

Излизал единствено бащата, и то само много рано сутрин, преди да дойдат на работа германските военни.

Баба Бонка поела домакинството - пазаруване, готвене. Всичко било с много напрежение и страх, разказва Сърчаджиев. След 10-ина дни Анна Дамянова намира конен впряг, качват семейство Карио на карета и им помагат да минат границата с Албания. Оттам те бягат в Америка.

Анна Сърчаджиева е удостоена със званието “Праведник на народите на света” на 7 юни 1983 г. по предложение на семейство Карио. Умира през 2007 г.

Години по-късно Йосиф Сърчаджиев се запознава с децата на семейство Карио в Израел, където се засичат на представянето на документален филм за спасяването на българските евреи. След това известно време си разменят писма и картички за празниците, но после актьорът губи връзка с тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене