Известният диетолог Огнян Симеонов разкрива как да отслабнем без лишения

Някои хора смятат, че въглехидратите са вредни. Не ядат хляб, ориз, картофи. Като цяло ги е страх от въглехидратите, защото си мислят, че от тях ще напълнеят, а те са нужни на тялото дори и при диета. Кои са най-полезните и откъде да си ги набавяме, обяснява диетологът Огнян Симеонов.

Огняне, доколко важни са въглехидратите за организма?

Въглехидратите са много важни. Не може да живеем без тях. Няма как да разчитаме само на белтъчини и мазнини за пълноценно хранене. Когато говорим за въглехидратите, трябва да търсим тези с ниска плътност и нисък гликемичен индекс. Засилената консумация на въглехидрати с висока плътност кара хората да пълнеят. Фрешовете също са причина за качване на килограми, въпреки че много хора не знаят това. Най-добре е плодовете да се хапват цели. Отделянето на целулозата от тях е катастрофа за организма. С фрешовете въглехидратите навлизат прекалено бързо в кръвния поток. Това принуждава панкреасът да произвежда големи количества инсулин и докато понижава нивото на кръвната захар, той нарежда на тялото да складира мазнини и да ги пази в това състояние. Природата ни е дала плодовете и зеленчуците да ги консумираме, както са расли на дърветата. Полезни са и в смути.

Кои са въглехидратите с висока плътност?

Това са всякакви тестени изделия и всичко, което е в целофан. Добре е да се отървем от тях, а да наблегнем на алкалните храни. Цялото интервю продължава ТУК.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене