Какво да видим в Пловдив за един ден

Пловдив е един от най-прекрасните градове в България. Със страхотната си архитектура, множеството исторически и археологически забележителности, той печели сърцата на всеки, който го посети дори за малко. Ако разполагате само с един ден, за да посетите Пловдив, задължително отделете време за изброените места:

Старият град

Когато започнете да изкачвате калдъръмените улички към Стария град ще се потопите във великолепието на една отминала епоха. Традиционната архитектура, на която ще се насладите е една от най-добре запазените в цяла Югоизточна Европа. Разхождайки се в Стария град можете да си представите какъв живот са живеели заможните български и арменски търговци, които са построили тези разкошни къщи. По-голямата част от тях са отворени за посещения и си заслужават да бъдат видени отвътре.

Античният театър

Античният театър се намира в самото сърце на стария град и безспорно е една от емблемите на града. Той е единствения реставриран и функциониращ античен театър в България, а освен това е и един от най-добре запазените в целия свят. Възстановен в началото на 80-те години на 20-ти век и е сред най-значимите археологически находки от времето на Римската империя. Театърът е адаптиран за сегашния културнен живот на Пловдив и ежегодно там се провеждат редица оперни и музикални представления.

Капана

След разходката в Стария град непременно посетете Капана. Той е страхотно съчетание между новото и старото. В старите сгради са сгушени приятни малки заведения, които се отличават със своя бохемски дизайн. В Капана ще откриете и редица hand-made работилнички, галерии, ателиета и други арт пространства. Квартала е изключителен сам по себе си. Това е мястото за концерти, изложби, фестивали, прожекции и какво ли още не.

Главната

Главната улица на Пловдив е основната пешеходна зона в центъра на града. Там се помещават редица магазини, сладкарници, кафенета и ресторанти. Дори ви съветваме задължително да посетите ресторант „Smokini“. Той е един от най-добрите ресторанти в Пловдив. Атмосферата е уютна и приятна, а храната изключителна. Ресторантът предлага интересни гурме ястия, които ще ви омаят със своя аромат и вкус. След като похапнете можете да изразходите малко калории по магазини на Главната улица. И не забравяйте докато сте там да погледнете нагоре към красивите сгради. Те са строени в началото на 20ти век, а в архитектурата им могат да бъдат открити елементи от постмодернизма и класицизма.

Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене