Кризата на средната възраст – нужда или превъртане?

В началото нищо не предвещава оглупяването на мъжа ви. Той е красив, умен, обича работата си, печели достатъчно. Живеете заедно една, две, десет години. И изведнъж осъзнавате, че той се е променил. Но не е станал по-зрял или по-скучен, както бихте очаквали от 40-годишен мъж. Ако трябва да го опишете с една дума – станал е невъзможен.

Може да се случи на всеки – независимо от статута, наличието на любящо семейство и престижна професия. Защото кризата на средната възраст е болест, особено за „силната” част от света. Критичната възраст е между 30 и 45, но никой не може да прогнозира кога точно ще се появи и колко ще трае. Ако любимият ви е сред щастливците, няма да го засегне. Едно е сигурно – няма как да не забележите симптомите.

Клинична картина: пълно „превъртане”

Преди той е бил инициативен и отговорен, а сега пребивава в състояние на хронична депресия, тръшка се жално на дивана след най-дребния неуспех, оплаква се от живота и се опитва всячески да защити титлата си на мачо. Душевната унилост обаче не продължава безкрайно. Изведнъж рязко се сменя с безумен ентусиазъм. Той става бодър и активен и започва да крои грандиозни планове – ще построи къща, ще захване гениален бизнес, ще заведе децата на кино, ще открие нова галактика. Вие, разбира се, се радвате: „Депресията си е отишла”. Но не, историята тепърва започва. Защото психиката му е неуправляема. Става потаен, започва съмнително изрядно да се грижи за външния си вид, конфликтен е, пие повече от обичайното. Изобщо, в дома ви се е настанил нов човек. Всъщност мъжът в криза се чувства зле – за щастие, в повечето случаи си въобразява болести. „Въртят ме ставите, вероятно е артрит; боли ме главата – ще получа инсулт; сърцето ми прескача – чака ме инфаркт” – вайка се постоянно. Освен това започва да ходи по-често на фризьор и фитнес, купува си нови дрехи, пие витамини, брои калории. Всяко негово действие говори за панически страх от старостта.

Целия текст четете ТУК

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене