Зъбите се мият... преди ядене

снимка: Pixabay

Когато се говори за здраве, обикновено и зъб не се обелва за зъбите. Всъщност човек без зъби е инвалид. С увеличаването на продължителността на живота все повече хора правят това откритие.

98% от българите в активна възраст имат поне един изваден зъб и поне един нелекуван кариес. Още по-обезкуражаващо е, че 260 000 души нямат нищо във венците си. Скъпото зъболечение е повече извинение.

В основата е грижата за зъбите. В тази област навлизат не само нови приспособления за добра хигиена, а и изненадващи на пръв поглед препоръки. Като например зъбите да се мията преди хранене, казват в "Дейли мейл" лекари по дентална медицина.

Правилото да се четкат след ядене важи за малка част от храната.  То е оправдано, ако тя не е съдържала киселини, които биха размекнали емайла на зъбите. Но дори тогава е добре зъбите да са измити и преди сядането на масата. Ако в устата бъка от бактерии, те се размножават и атакуват не само зъбите, а продължават към гърлото и хранопровода. Отделно захарите и бактериите образуват разяждащ зъбите коктейл.

Целия текст четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене