Ефектът на Барнъм, или защо вярваме на хороскопа

Астрологията представлява псевдонаука, която не се осланя на доказуеми факти, и въпреки това милиони хора по света не спират всекидневно да четат хороскопи и да се интересуват от зодиакалния си знак. Почитана от редица знаменитости и президенти, астрологията успява да придобие легитимност сред обществото, макар че учените да я отхвърлят.

Древните общества използвали изкуството на астрологията, когато се налагало да взимат важни решения и благодарение на нея предсказвали бъдещи явления и феномени. Днес всеки четвърти американец вярва, че позициите на звездите и планетите оказват влияние на живота им и случващото се в него.

Изкушението на човек да научи какво го очаква в бъдеще психолозите наричат Ефект на Барнъм. Той описва психологическа заблуда, чрез която едно твърдение, приложимо за всички хора, се оценява от човека като лично и валидно само за него. Името на термина е създадено в чест на Финиъс Бармън - цирков артист и майстор на психическото въздействие. Той използвал склонността на хората да приемат етикети по техен адрес, които им допадат и са поднесени подходящо, за да манипулира успешно тяхното мислене, правейки зашеметяващи трикове. Целият текст продължава ТУК.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене