Лияна закърмена с класическа музика

Не са ме търсили от Big Brother, но и не бих участвала, опроверга слуховете, че я калесват за новия ВИП сезон на шоуто, фолкпевицата Лияна.

"Там хората ходят да наберат някаква скорост и популярност. Аз никога не съм я търсила. Пък и в това "риалити" нещата не изглеждат такива, каквито са всъщност. До голяма степен всичко зависи от това дали ще те харесат режисьорите и как ще те представят - образа, който те ще ти създадат", добави изпълнителката на "Каменно сърце".

- Не е ли малко рисковано да наречеш новия си албум "Като вещица" след тоновете мръсотия, които се изляха върху теб из медиите около връзката ти с Благо Георгиев?

- Хората сами цапат себе си с мръсотията, която излиза от устата им - мен само могат да ме разсмеят. А що се отнася до заглавието - то е провокативно и, както видяхме, доста хора пофантазираха, благодарение на него. Относно риска - всичко, което направи човек в България, е риск, защото тук всичко е много изкривено и изопачено.

- Ходила ли си някога да ти развалят магия? Изобщо ползвала ли си услугите на врачки и баячки в някакъв момент от живота си?

- Никога, поради причината, че омагьосани могат да бъдат само тези, дето вярват в магии, а аз вярвам в Бог!

- Как тълкуваш максимата "Няма лоша реклама" и възнамеряваш ли да извлечеш полза при лансирането на албума си от нападките срещу теб?

- Не я тълкувам добре, защото не ми трябваше тази реклама и не извлякох никакви дивиденти от нея, а само негативи. Не смятам да извличам никаква полза от хорската глупост! Аз може да съм ги провокирала да говорят глупости, но каква полза мога да извлека от тази помия!? Не искам да се цапам повече!

- На сватбата на Коцето ти хвана букета. В какъв срок смяташ да се омъжиш?

- Може би ще се случи много скоро! (Засмива се звънко.)

- Не се ли страхуваш от брака? Все пак досега нямаш особен късмет с мъжете, въпреки че се влюбваш като "Чехова героиня"?

- Не се страхувам от нищо, достатъчно грешки съм допускала и доста опит съм натрупала, и си мисля, че вече съм завършила една такава магистратура в любовта - т.е. няма място за повече грешки!

- Това, че си много привлекателна жена, в професията определено помага, а в живота?

- Да, помага, има хора, които наистина ме обичат и се радват на това, което съм аз. Положително е главно за човека, който те обича, и който те харесва. По принцип, всеки се радва да има до себе си един добре изглеждащ човек, докато страничните хора по-скоро се дразнят от това.

- Как поръчваш текстовете за песните си - казваш ли на текстописеца на каква тема да бъдат, разказваш ли му твоя житейска история или се опитваш да пречупиш написания вече текст през личната си гледна точка?

- Досега текстовете, които са ми писали, не съм ги поръчвала, нито съм разказвала истории за себе си. Напоследък започнах сама да си пиша текстовете. Усещам комерсиалното и успявам да го изразя. Като всеки човек имам възходи и падения в емоционален план и затова мога да изразя чувствата на всяка млада жена. Никога обаче не пиша за нещата, свързани с живота ми в момента, които отразяват истинските ми емоции. Но понякога се е случвало след време да се сбъдне това, което съм написала.

- Тогава откъде черпиш вдъхновение? От предчувствията си?

- От мелодията, от самата музика, която ми носи настроение и вдъхновение.

- Пееш ли песните си на дъщеря си Дениз? А ако тя не хареса някоя? Съобразяваш ли се с мнението й?

- Дъщеря ми много-много, не е запозната с моето творчество, тя не слуша такава музика.

- А по каква си пада?

- Това, което е тенденция сред децата - Майли Сайърс - "Хана Монтана", Хелена Гомез, Шакира, която даже и татко много харесва. Вчера Дени ме накара 20 пъти да й пускам една и съща песен на Ерос Рамацоти.

- Ако Дениз поиска да стане певица, какво ще й кажеш?

- Тя иска, но все си мисля, че може да прави нещо по-интересно. Би могла да стане актриса например, ако я влече сценичната изява.

- Тя ходи ли при роднините на баща си, кюрда Махмуд? Вижда ли го?

- Доста често. Те също много я обичат, както и тя тях.

- Разкажи за живота ти в Турция. И само заради кариерата ли реши да се върнеш?

- Животът ми в Турция е като приказка, в сравнение с живота, който живея тук, във всеки един смисъл на думата. Като започнем от отношенията на хората и човечността им, като минем през красивите картини и гледки на Истанбул, хубавата кухня, морето, допира на двете цивилизации - Европа и Азия, та стигнем до любовта, която получавам от роднините на бащата на дъщеря ми. Т.е. всичко, за което съм си мечтала.

Но човек понякога не навреме оценява нещата. Единствено патриотичното чувство ме връща в България. Закърмена съм от малка с тази обич към родината. Тази привързаност към семейството, улицата, града, в който живея, ме задържа тук, иначе няма нещо, което силно да ме тегли.

Особено след всичко това, с което се сблъсках, с тази омраза, която получих в огромни количества - къде заслужена, къде не. За съжаление, България сега не е това, което съм рисувала в съзнанието си като малка. Баща ми ме е учил да уважавам историята и хората, които са дали живота си за родината. За съжаление потомците на тази шепа българи са достойни да бъдат наградени като най-големите дупедавци.

- Преди година беше почти отшелничка, сега се включваш в светски събития с други красавици (като Николета Лозанова). Това начало на нов живот ли е, или просто начало на рекламна кампания за албума?

- Аз не мисля, че ходя на много места. Бях само на промоцията на моя колежка от фирмата. Не се показвам целенасочено. Не ми е за цел да ме пишат по вестниците. С Николета поддържам приятелски отношения, защото просто ми допада като човек, а не с цел реклама.

- Разкажи нещо за семейството и произхода си. Говори се много за богатството на дядо ти и реституцията, която сте получили двамата с Коцето.

- В семейството ни сме пожизнено осигурени. Стар софийски род сме, нашите роднини са били едни от заможните софиянци. Благодарение на знанията си и на заслугите към държавата моят прапрадядо е работил към Външно министерство. А дядо ми Константин Попов е един от главните проектанти на каскадата от язовир "Искър" до Пасарел. Бил е председател на стенографите в България още като ученик. Неговият баща - прадядо ми, е бил обявен за враг на народа, защото е имал имущество. Изкарал си е парите с пот на челото, но всичко е отчуждено, след което той на 50 години получава рак и за една седмица умира.

Имал е и хотел в Боровец с 20 келнери. Всичко е разграбено и отчуждено, защото навремето успелите хора са били мразени, както и сега. Но сега поне не могат да ти откраднат твоето. Обаче гледат да те съсипят по друг начин.

- В семейството ти има двама фолк певци - ти и братовчед ти Константин. Как гледат вашите на този вид музика?

- Нашите роднини са доста широко скроени. Не е тайна, че и моят баща, и неговата майка са се занимавали с класическа музика. Имат друга култура, баба ми знае всички опери. Ние сме посветени в класиката - всяка седмица са ме водили или на оперета, или на опера. Осъзнавам, че те не гледат много положително на жанра, в който сме, но също така не гледат положително и на съвременния начин на живот.

Нашата професия и музика са в унисон с времето - за да можеш да живееш нормално, трябва да си част от общото стадо, иначе ще си отхвърлен. Едва ли аз и Коце, ако пеем класическа музика и се опитваме да променяме вкуса на хората, някой ще ни погледне насериозно. Въпросът е, че и на двама ни в сърцата и в душите звучи една друга музика. Нашата също е приятна, но когато става въпрос за забавление.

С Лияна разговаря Магдалена ГИГОВА от в. "Труд"

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене