Опасни заблуди за храната, или как ни плашат рекламите

снимка: Pixabay

Свикнали сме да се плашим от словосъчетания като ГМО и натриев глутамат. Понякога обаче ставаме жертва на рекламистите и ни е трудно да разберем дали пред нас е наистина опасен продукт, или ни внушават, че той съдържа вредни съставки, за да направим избора си в полза на конкурентен производител.

ГМО

Дори само думата „генномодифициран” внушава на потребителите страх. Как ще повлияе на здравето ни храна с изменени гени? Медиите наливат масло в огъня, като поставят въпроси от типа – какво дете би родила майка, консумирала генномодифицирани храни.

Всъщност и до днес няма резултати от изследвания, които доказват негативното влияние на генномодифицираните храни. Тоест, вредата от ГМО не е доказана, а Световната здравна организация е признала тези храни за безопасни.

ГМО на практика са неизгодни преди всичко за производителите на пестициди и хербициди, тъй като при модификация тези вещества са излишни. Възможно е митът за ГМО храните да тръгва именно от тях.

Целия текст четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене