Себастиан Фетел ли е новия Шумахер?

Младата надежда на Ред Бул е новия и най-млад в историята шампион във Формула 1. „Детето чудо" , както медиите го наричат, постигна невероятен успех и „открадна" титлата под носа на далеч по-опитните Фернандо Алонсо и Марк Уебър.

Някои специалисти намесват късмета в триумфа му, много други го гласят за наследник на легендата Шумахер, но всички са единодушни в мащаба и значимостта на постижението му. Себастиан Фетел е роден на 3 юли 1987 година в Хепенхайм (Германия). Едва осем годишен той започва да се занимава с картинг . Още тогава Фетел се запалва по високите скорости, за което е „виновен" идола му по онова време - Михаел Шумахер.

Успехите на младия състезател не закъсняват и само за няколко години той вече има завиден опит и множество титли в картинг сериите. Дебютът си във Формула 1 Себастиан прави на 17 юни 2007 в Гран при на САЩ с отбора на БМВ Зауър. Тогава той е едва 20 годишен и решен да се докаже. Заради проблем със спирачките обаче германецът завършва осми - само с една точка.

Макар представянето му да е неубедително и незадоволително то му носи отличието „най-младия участник във Формула 1 спечелил точки". През юли 2007 младият пилот вече е в отбора на Торо Росо, а две години по-късно заема мястото на Дейвид Култард в Ред Бул Рейсинг. Германският състезател заслужи уважението на фенове и специалисти с упоритостта, постоянството си и безспорния си талант. Той стана шампион благодарение на убедителната си победа в Гран при на Абу Даби.

Въпреки титлата той нито веднъж през сезона не оглави временното класиране и не бе сред фаворитите за трофея. Пилотът сподели: „Сутринта преди състезанието се чувствах уверен, но исках да огранича контактите си, за да съм възможно най-концентриран. Вярвах, че мога да спечеля и исках да дам всичко от себе си. Когато състезанието приключи дори не знаех, че съм спечелил. От екипа ми нарочно не ме бяха осведомили за голямата ми преднина, за да не ме разконцентрират.

После чух радостни писъци по радиото и разбрах, че съм шампион. Не мога да го опиша. Не знаех какво да кажа или направя. Бях на седмото небе." Макар високите скорости да са неговото призвание и неизменна част от живота му, 23 - годишния състезател има и много други интереси.

Той е запален по сноуборда, колоезденето и плуването, обича да слуша музика (предимно поп и рок), да прекарва време сред природата, да гледа филми.

Още за Себастиан Фетел чети в новия брой на списание "Хай клуб". От днес на пазара!


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене