Екзотични плодове за красота

Сезонът е подходящ за плодове, както за хранителното ти меню, така и за лицето ти. Открий удоволствието от направата на лесни козметични продукти: маски за лице, пилинг със семена от плодове, прясно изцедени плодове за тоник лосион, но разбира се, най-важното е да включваш плодовете и в ежедневната си диета.

Не забравяй, че красотата идва от вътре.


В миналото малко известно е било, че плодовете са новото оръжие за красота, поднесени като здравословен коктейл на поднос или като екстракти в козметичните продукти.

Екзотичните плодове узряват, когато при нас е зима, и са идеални, защото са богати на витамини и антиоксиданти. Тропическите плодове са много полезни, защото виреят при определени условия, които ги карат да синтезират определени съставки в по-наситени количества. Не е случайност, че тропическите плодове са използвани в традиционната медицина в страните, в които виреят, при хранителната диета бореща се с рака.

В диетата за красота тропическите плодове могат да се включат в ежедневното меню или да са част от високо витаминозна диета като например диета с манго или с гуава. А опитвали ли сте кумкват, драконов плод (питая), тамарин, каки, тамарийо, писалис или анона? Изненадващо е това, че част от тези плодове са успешно култивирани във Франция.

Мангото е един от плодовете с най-голямо съдържание на бета каротин, предшественик на витамин А, който се характеризира с това, че се използва за борба срещу стареенето на кожата, за очите и за сърдечно съдовата система. Сто грама от манго съдържат 3 мг бета каротин, повече от колкото съдържа същото количество пъпеш (2мг) или кайсия (1,6 мг). В по-големи количества, мангото помага за регенерирането на тъканите и прави кожата бляскава. Маслото от манго се извлича от семената, които са богати на мастни киселини и имат изключително хранителни свойства за косата и кожата.
Намачкайте плод от манго и го примесете с една лъжичка сладко бадемово масло и може да го използвате като маска за изчистване на тена на лицето. Вода от манго се препоръчва за почистване и хидратиране на лицето. Екстрактът от манго е богат на алфа хидрокси киселини и се използва в овлажняващата козметика против стареене.

Гуава, тропически плод, който е по-малко познат на широката публика, съдържа най-висок концентрат на витамин C, (243-450 мг в 100 гр плод), и който е необходим за правилното функциониране на имунната система и за възстановяването на желязото в организма. Активният екстракт от гуава има стягащи свойства и свойства против стареене, заради това, че съдържа полифеноли и висока доза витамин C. Гуавата се препоръчва като хидратираща маска за лице и коса.

Маракуята съдържа голямо количество фибри и действа много добре на чревния тракт и се използва срещу трупането на излишни килограми. Маракуята е също много полезно вещество благодарение на антиоксидантите, витамин C и бета каротин, които съдържа. Масло от маракуя се извлича от семената на плода, което помага за регулирането на мастната секреция. Благодарение на съдържанието си на витамин F, маракуята се препоръчва за сухи коси. Плодът се използва в козметични продукти за почистване и овлажняване. Можеш да си приготвиш маска за лице като смесиш маракуя, банан и кисело мляко. Ако се нуждаеш от скраб, смеси заедно семена от маракуя, орех и морска сол от Мъртво море.

Папаята е много богат плод на витамин С и А, а когато ферментира плодът е предпочитан от специалистите заради своите антиоксидантни свойства и за стимулиране на имунната система. Папаята съдържа специален ензим, който има много добри ексфолиращи свойства. Сокът от папая помага за избелването на лунички и петънца по кожата, които се появяват от излагането на кожата на UV лъчи и помага за нейното регенериране.

Плодът личи е втори в класацията по най-богати плодове с антиоксидантни полефеноли. От семената на личи се извлича масло, което се използва в традиционната китайска медицина, но също така и в козметиката, защото предпазва колагена и еластина в кожата като поддържа хиалуроновата киселина, за да може кожата да изглежда млада и еластична.

Нарът е истинския антиоксидантен коктейл, който предпазва сърдечно съдовата система, а специалистите в Израел са доказали, че ежедневната консумация на сок от нар намалява кръвното налягане с 21%. Също така, нарът е полезен при борбата с висок холестерол. Това е така благодарение на съдържанието на танини в плода. Плодът стимулира обновяването на кожните тъкани и намалява отрицателните ефекти от излагането на кожата на слънце. Но все пак внимавайте. Плодът трябва да е пресен, а сокът от него да е приготвен в домашни условия, за да има най-добри резултати.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Алек си тръгна, без да избере нито Магдалена, нито Надежда на финала в "Ергенът"
5 шантави факта за хлебарките
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen
Алек си тръгна, без да избере нито Магдалена, нито Надежда на финала в "Ергенът"
Подкаст: Кольо Гилъна го скъсали във ВИТИЗ заради тежкия му мързел

Напишете дума/думи за търсене