Изварата се получава от пресичане на белтъците на млечни продукти като мляко, суроватка, мътеница. Тя е с много високо съдържание на белтъчини. В 100 г извара има около 20 г белтък. Дори в пълномаслената извара мазнините са пренебрежимо малко.
Хора, които са на белтъчна диета за отслабване, предпочитат обезмаслената - идеална е за случая. Изварата има мека консистенция, може да бъде и леко зърнеста. Вкусът й е млечнокисел, едва сладникав. Полезността й се дължи на 20-те незаменими аминокиселини, протеини, калций, желязо, фосфор, магнезий, лактоза.
Заради високото съдържание на калций изварата е подходяща за всяка жена, защото заздравява костите, косата, ноктите. Калцият подобрява и съня, така че вечеря, съдържаща извара, е добра за хора, които трудно заспиват. Изварата не трябва да се пренебрегва от нито една възрастова група – с нея децата растат бързо и със здрава костна система, изключително полезна е за бременните и кърмачките. Наблегнете на нея, ако ви предстои климактериум или сте вече в него. Витамините в изварата пък - А, Е, Р, В2, В6 и В12, помагат за усвояването на храната и са важни за сърцето и кръвта.
Коментари (0)
Вашият коментар