Странни съвпадения

Здравей, Ани! Става въпрос за приятеля ми. Не ходим от много време, но мога да кажа, че освен гадже той е моят най-добър приятел и се гордея страшно много с живота си в момента! Та преди година почина брат му, и то точно на рождения си ден, тогава с него бяхме само приятели и аз нищо не направих. И двамата сме на 16 години и сега, като говорим за това, разбирам, че тази една година е минала като кошмар за него и продължава да е така, почти всяка вечер плаче и страда. Наскоро пак на рожден ден - на дядо му, почина пък друг негов роднина и той започна да прави връзка между нещата, се страхува как ще е занапред. Даже ми каза, че на своя рожден ден няма да излиза! Аз му помагам, говоря му, гледам по всякакви начини да го разсея и т.н., обаче не знам какво да правя вече. Как да му помогна? Моля те, дай ми някакъв съвет, защото наистина искам да му помогна. Благодаря предварително.

Мими

Страхът, който той има, би могъл да се превърне в нещо по-сериозно, ако не потърси помощ. Съвпаденията са му изиграли много лоша шега и сега, колкото и да е рационален човек, на подсъзнателно или на съзнателно ниво изпитва тревога, която не подлежи на разум и логика. Би могла да му помогнеш, като го посъветваш да потърси психолог, с когото да поработи върху преживяването на травмата от смъртта на брат му и премахването на асоциация „рожден ден - смърт", която води до емоционални и поведенчески промени у него. Когнитивно-поведенческата терапия може да му помогне да възвърне целостта си, но травмата от загубата на брат му изисква по-задълбочена работа. Това е моят съвет. Бъди до него и всеки път, когато получава тревожни атаки, свързани със смърт (преживяна или бъдеща), съветвай го да диша дълбоко, да се връща към реалността, като се хваща за нещо студено, да брои до числото, до което вече се чувства по-спокоен. За съжаление в някои случаи терапията е желателно да се комбинира с медикаменти.


Ако правим секс, ще се върне
Здравей, Ани! Преди два месеца гаджето ми, което много обичах, скъса с мен. Ходихме седем месеца. Обичахме се или поне аз го обичах. Много ми беше тежко. Първия един месец бях много самотна. Бях много тъжна и не излизах с приятели, за да не им развалям настроението. Сега бившият ми каза, че ако правим секс, ще се върне при мен и отново ще е както преди. Какво да правя? Обичам го!

Отговорът на този и други въпроси към психолога Анна Жукивская четете в новия брой на списание "Хай клуб". В четвъртък - на пазара в цялата страна. Само за 1,20 лв!


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене