Костите отслабват всяка година, как да ги поддържаме здрави

илюстрация: pixabay

Остеопорозата е една от най-разпространените костни заболявания по света. Това здравословно състояние, което прави костите уязвими и слаби, засяга приблизително 75 милиона души в Европа, САЩ и Япония. Според Международната фондация за остеопороза тя е причина за повече от 8,9 милиона фрактури годишно. С една дума, всеки 3 секунди се случва счупване, причинено от тази болест.

Изследванията доказват, че жените над 50 години имат 4 пъти по-висока заболеваемост от остеопороза в сравнение с мъжете на същата възраст.

Започваме да губим костна маса след като сме навършили 30. Въпреки че това е продължителен процес, който отнема време, вероятно е най-доброто време нза по-здравословен начин на живот и редовна физическа активност.

За съжаление, ако някой от родителите ви е бил диагностициран с остеопороза, това означава, че имате и генетично предразположеност към заболяването.

Азиатките и жените с бяла кожа са изложени на по-висок риск от развитие на остеопороза, отколкото жените от другите раси.

Помнете, че за старостта трябва да започнем да се грижим още през младостта. Кои са мерките за превенция, които ще помогнат на костите да останат по-дълго време здрави?

1. Уверете се, че приемате достатъчно калций

Ако попитате случаен човек как да защитите костите си, той най-вероятно ще ви препоръча калций. Костите съдържат 99,5% от общия калций в тялото. Количеството на този минерал, от което се нуждаете, зависи от пола и възрастта.

Жените и мъжете до 50-годишна възраст и по-млади се нуждаят от 1000 mg дневно, а над 50 от 1200 mg дневно.

Източници на калций: сардини и консервирана сьомга, соя и тофу, бадеми, сирене, мляко, спанак и портокалов сок.

Целия текст четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене