30 години от смъртта на Джон Ленън

Джон Ленън и Йоко Оно сключват брак в Гибралтар на 20 март 1969 година. Още през медения си месец двамата се включват в редица демонстрации за мир. И до днес се твърди, че основната причина Ленън да напусне "Бийтълс" е жена му. През 1974 година се разделят и той отлита за Лос Анджелис. Година по-късно са отново заедно и на бял свят се появява синът им Шон.

Освен музикант Джон Ленън е бил, общественик, художник, актьор и писател. Заедно с Пол Маккартни създават легендарната британска група „Бийтълс", която през 2004 е обявена за номер едно сред 100-те най-добри изпълнители на всички времена. След разпадането на групата Джон Ленън пуска на музикалния пазар песни като Give Peace a Chance и Imagine. Тези два сингъла се превръщат в емблема на музиканта и са изпълнявани от редица световно известни музиканти.

Кой е всъщност той?

Джон Ленън е роден в Ливърпул и както пише в Уикипедия по времето на бомбардировките през Втората световна война. Детството на Джон е трудно заради отсъствието на родителите му. В училище предпочита да рисува карикатури и да скицира и това е поводът години по-късно да се премести в художествено училище, където се появява страстта му към музиката. По това време за него се грижи леля му, която му отказва да му купи китара, защото според нея това са „глупости".

Една 16-годишен Джон Ленън възстановява контакта с майка си, която през 1956 му купува първата китара, на която Ленън започва да свири авторски неща. Заедно приятелите си Пит Шотън, Найджъл Уали и Айвън Воугън създават групата „Дъ Куоримен".

На 6 юли 1957 се запознава с Пол Маккартни по време на концерт на „Дъ Куоримен". Година по-късно Ленън пише първата си песен - Hello Little Girl, която впоследствие записва с „Бийтълс".

8 декември 1980

На 8 декември 1980 година Джон Ленън е застрелян в Ню Йорк, докато отива с жена си Йоко Оно към звукозаписното студио. Убиецът му Марк Чапман отправя към него пет изстрела с пистолет и търпеливо изчаква полицията, докато чете „Спасителят в ръжта" на Селинджър. След няколко часа Ленън умира в болницата, а Марк Чапман получава доживотна присъда. От този ден са изминали 30 години, а Джон Ленън все още е жив в сърцата на феновете си.


с "Бийтълс"
с "Бийтълс"
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене