Адриана искала да се омъжи на рождения ден на баща си - Никола Гюзелев

Адриана и Добромир в сватбения си ден  СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Тя се занимава с кулинария, има собствен блог

Облечена в златисто и с чаровна усмивка, дъщерята на българския оперен артист Никола Гюзелев - Адриана, се омъжи за любимия си Добромир. До олтара я отвежда майка й - Анна Мария Петрова-Гюзелева. Датата е 8 август 2018 г., но младоженката искала друга.

“Исках да е на рождената дата на татко - 17 август, но нямаше възможност тогава и решихме да подпишем на 8.8.2018. Напук на всички ретроградни планети точно в този период, на червени луни, лунни затъмнения и т.н. Направихме си всичко точно както ние го желаехме”, разказва булката пред “24 часа”. 

Булката е отведена до олтара от майка си - Анна Мария Петрова-Гюзелева.
Булката е отведена до олтара от майка си - Анна Мария Петрова-Гюзелева.

Два дни след подписването - на 10 август, младото семейство събрало близки и приятели на “пиршество за всички сетива” - церемония, музика, приятели и прекрасни емоции.

“Беше палитра от емоции, адреналин и най-доброто настроение за всички, което бе поддържано от приятелите Сашо Кадиев, Деляна Маринова-Джуджи, оперни певци - ученици на татко, като баритон и кум Владимир Стоянов, Николай Кърнолски, Юлиан Константинов, Бисер Георгиев, Орлин Невенкин, Радостина Николаева, както и двама от най-добрите DJ на българската сцена - DJ Emma и DJ Rude Fellah, и неотразимата V Band с Васил Чергов”, обяснява сияещата Адриана. И тъй като е отраснала в Италия, а във вените ѝ тече българска кръв, Адриана избира сватбата ѝ да бъде смесица между италианска и българска. 

На сватбата пее и народната народната певица Смиляна Захариева
На сватбата пее и народната народната певица Смиляна Захариева

“Имахме огромното удоволствие да пее народната певица Смиляна Захариева, акомпанирана от мечтателната гайда на Емануил Пунев, и изненадите за присъстващите продължиха с индийски гостенин, който пристигна в София специално за сватбата с традиционен барабан. Като цяло, с изключение на чупенето на питката, нямаше нищо традиционно и ритуално, беше всичко направено по калъп от нас.”

Тя и съпругът ѝ Добромир са заедно от две години и половина. Запознават се на рожден ден на приятели и 2-3 дни по-късно са сигурни, че разговорите и преживяванията им са нещо повече от флирт - любов. Затова и веднага заживяват заедно. Гюзелева описва любимия си като един от най-добрите хора, които познава: “Грижовен, успокоява моята буйна природа, без да ме ограничава, може би и с това ме спечели. От самото начало сложихме на масата всички карти и споделяме всичко, говорим си за всичко, имаме еднакво виждане за много неща, подкрепяме се взаимно.” Той се занимава с различни видове дейности в ресторантьорския и кулинарния бизнес, също така внася американски продукти за автомобили. В момента обмислят съвместни проекти. Едно от нещата, за които съжалява, е, че баща ѝ не е могъл да се запознае с любимия ѝ. Но Адриана вярва, че

Добромир ѝ е пратен

от баща ѝ,

който вероятно се е радвал да я види булка, макар и да не е присъствал тялом. 

Последни приготовления в големия ден - булката разчита на майка си за най-малките детайли.
Последни приготовления в големия ден - булката разчита на майка си за най-малките детайли.

“Ако беше присъствал на сватбата, щеше да е във възторг и всички щяха около него да кръжат”, казва с усмивка тя. За булчинската рокля се доверява на своя приятелка - Мина Кайе. Двете избират платовете и създават нетрадиционна, креативна и уникална рокля в златисто, която да е в тон с тоалета на младоженеца. Имало е дрескод на сватбата - бяло и златно.

А предложението за брак от Добромир към Адриана не минало съвсем по план. Двамата си говорели и преди това, че искат заедно сватба, дом, деца, семейство. Затова Добромир избира да направи решаващата стъпка в Италия - място, с което Адриана е силно свързана емоционално, защото е отраснала на Ботуша. Бъдещият жених прецизно планира всеки детайл, решава, че най-подходящият момент е в последната вечер от ваканцията им там, по време на разходка из нощен Рим.

“Аз обаче бях много уморена, цяла седмица бяхме ходили къде ли не и на другия ден имахме полет рано сутринта, затова настоях да се приберем. Той явно нямаше избор и точно

преди да си легне,

ми предложи. Бяхме

по пижама”,

спомня си с усмивка красавицата. 

Адриана и Добромир са заедно от две години и половина
Адриана и Добромир са заедно от две години и половина

Адриана Гюзелева живее в Италия от бебе. През 2009 г. решава да се премести в България и с идването си тук компенсира носталгията към италианския живот с готвене, а по-късно създава кулинарен блог. 

“Готвех най-вече за татко ми, заради когото всъщност бях решила да си дойда в София. През август 2015 г. като естествено продължение на моите кулинарни изкушения реших да си създам едно виртуално пространство - In Food Veritas. Името също се появи много естествено, като голям любител на виното и вярващ в in vino veritas, съответното с храната се появи в главата ми”, обяснява Адриана Гюзелева. Страст ѝ е италианската кухня, но обожава също готвено прясно зеле, зелеви сармички и сирене по шопски.

Любимата ѝ

съставка е чесънът,

но любима рецепта няма. Често изразява любовта си именно чрез храната.

“Преди години за един рожден ден на татко ми реших, че ще му сготвя нещо специално. Станах в 7 часа, направих си дълго силно кафе с малко мляко, запретнах ръкавите, отворих рецептата след внимателно търсене в интернет и почнах. Към 13 ч бях готова с Boeuf Bourguignon - говеждо по бургундски. Трудоемка рецепта, но си облизахме мустачките!”, спомня си Гюзелева. Баща ѝ не бил много по готвенето, но я научил да реже доматите по спартански (доматът се държи с едната ръка, а с другата се реже на големи парчета). Типично по мъжки предпочитал да готви салати, пържени яйца на очи и пържоли. Тя пък му приготвяла паста, а майка ѝ ги глезела с български гозби.

“Той беше бохем човек, както е модерно да се казва. Обичаше компанията на добри приятели, ученици, на семейството, обичаше да има гости вкъщи, да има движение, динамика. Важното беше да е у дома. Последните години се наслаждаваше на дома си в София и приемаше хора там. Защото в крайна сметка е живял много години по света, по сцени, срещи с десетки хиляди хора, динамика, високо кръвно. Така че мисля, че беше дал достатъчно и подсъзнателно искаше да приеме малко топлинка. И си го глезехме всички с каквото си поиска. Всеки носеше нещо, никой не идваше с празни ръце. Татко обичаше семплите ястия, не мисля, че би се радвал толкова много на новите вълни в кулинарията”, разказва Гюзелева. 

Никола Гюзелев с Адриана, когато била малка
Никола Гюзелев с Адриана, когато била малка

През 2015 г. тя създава фондация “Никола Гюзелев” на името на баща си. Прави го в негова памет година след като той си отиде от този свят.

“Първите събития на фондацията бяха концерти в памет на Никола Гюзелев, съчетани с изложби на негови авторски творби в Рим през юни 2015 г. и в София през септември 2015 г., както и всички юбилейни събития в памет на маестрото за неговата 80-годишнина през 2016 г., преминали при голям интерес и посещение както в България, така и в чужбина. Има награда “Никола Гюзелев”, която ще бъде отново връчена догодина с подкрепата на Министерството на културата, както и предстои изграждането на паметник на площад “Никола Гюзелев” (на ул. “ Цар Иван Асен II”). Във времето намерението е да се подкрепят младите артисти и певци, които да могат да постигат своите цели и да могат да се развиват. Подготвя се и документален филм за Гюзелев”, разказва дъщерята на големия оперен артист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене