Пиенето на шампанско в космоса вече е възможно, погледнато от техническа гледна точка - младият френски дизайнер Октав дьо Гол създаде специална бутилка, за да може напитката да се консумира в условия на безтегловност, предаде Франс прес.
Бутилката ще бъде представена утре по време на полет на самолет "Еърбъс Zero-G", който ще излети от Реймс. По време полета самолетът няколко пъти ще бъде за кратко време в условия на безтегловност. Бутилки шампанско "Mumm Grand Cordon" ще бъдат отворени за журналисти, които ще могат да опитат вкуса му в космически условия, предава БТА.
"Нововъведението поне засега не е предназначено за астронавти, тъй като алкохолът е забранен на борда на Международната космическа станция", припомни инженерът и астронавт Жан-Франсоа Клервоа, президент на фирмата "Новеспас", която ползва самолета "Еърбъс Zero-G". То обаче може да е от полза за бъдещи космически туристи, които ще участват в суборбитални или орбитални полети през следващите години. "Туристите няма да имат професионални задачи на борда и вероятно ще имат право да консумират малко алкохол", отбеляза Клервоа.
В условия на безтегловност шампанското не се излива от бутилката, дори ако тя е обърната надолу. Октав дьо Гол, основател на агенцията за дизайн "Спейд" и роднина на генерал Дьо Гол, работил близо три години, за да приспособи дегустацията на шампанско към предизвикателствата в космоса. Дизайнерът поясни, че създал прозрачна стъклена бутилка под налягане с две отделения - горното е пълно с шампанско, съдържащо въглероден диоксид, а долното включва механизъм с регулатор, който позволява от нея да бъде "изхвърлено" малко количество шампанско.
Коментари (0)
Вашият коментар