Ученичка от Свищов със сребро в Националния конкурс "Най-добър млад готвач"

Василена на церемонията по награждаването

Василена Димитрова, ученичка от Свищовската професионална гимназия “Алеко Константинов”, спечели сребърен медал в Националния конкурс „Най-добър млад готвач на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация за 2018”, съобщиха от училището. Конкурсът бе част от форума „Туризъм и кулинария”, основен организатор, на който бе БХРА със съдействието на Съюз на хотелиерите, Община Варна и Министерство на туризма. Темата на надпреварата бе „Иновативна балканска кухня - новаторство и стил“ и се проведе в няколко категории.

Единайсетокласничката Василена взе участие в категорията „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018”. Тя представи пред компетентното жури от професионални готвачи тристепенно меню: „Запечено биволско сирене с микс от ядки, сос амарето и карамелизирани плодове”, „Свинско бонфиле с екзотични гъби, сос розе и пюре от манатарки” и „Деструктурирана торта с бисквита от филиран бадем и белтък, крем от филаделфия с маскарпоне и карамелов сос”. Вкусовите качества, кулинарните умения и начинът, по който Василена презентира приготвените от нея ястия я изстреляха в челната десятка и тя продължи участието си в следващия кръг на конкурса, разказват от ръководството.

Във втория кръг, наречен „Black box” на участниците били предоставени кутии с хранителни продукти, които са еднакви като асортимент и количество, а съдържанието им се пази в стриктна конфиденциалност до самия момент на започване на надпреварата. Всеки участник разполагал с 60 минути за приготвянето на предястие и основно ястие. Този кръг бил изпитание за креативността и кулинарната фантазия на младите готвачи.

Ути Бъчваров – водещ на кулинарното събитие – разкрил на състезателите съдържанието на кутията: филе от сьомга и заквасена сметана - за приготвяне на предястие, и свинско бонфиле, прошуто и боровинки - за основното ястие.

Василена запазила самообладание, бързо описала в технологична карта своите рецепти, както е по регламент, и се отправила към състезателния бокс. Пред журито представила запечена сьомга със сметанов сос и сотиран спанак и свинско бонфиле с прошуто, винен сос и карамелизарани боровинки.

Основното ѝ ястие бе обявено за най-добро сред приготвените от финалистите. Василена Димитрова бе класирнана на почетното второ място в Националния конкурс. За своето старание, упоритост и вкусови качества на кулинарните изделия, тя бе наградена със сребърен медал, грамота и сертификат за участие. Заедно с нейния ръководител – Лиляна Димитрова, получили и ваучер за уикенд в курортен комплекс „Албена”. Ментор на Василена е бил шеф Павлин Илиев, уточняват от гимназията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене