Инес Субашка: Жълтъкът е суперхрана

Инес Субашка

Белтъчините понякога са в основата на диетите. Може ли да се прекали с тях и каква е ролята им за здравето, обяснява специалистът по хранене Инес Субашка. Тя е автор на статии и онлайн журнал, където пише за тренировки, хранене и здравословен живот.

Колко важен е приемът на белтъци за организма?

Белтъците са структурни блокове за тялото. Ако си представим тялото като сграда, а всеки макронутриент като основния материал в изграждането й или поне като основна съставка, тогава тази сграда не може да бъде стабилна без белтъци. Поради това няма нито една диета, в която да липсва белтък.

В какво съотношение спрямо въглехидратите и мазнините трябва да са белтъчините на всеки прием?

В зависимост от личните предпочитания, целите, степента на физическа активност, това може да варира. Но те не бива да падат под 25-30% от общия калориен прием.

Растителни или животински белтъчини е по-добре?

За мен на първо място са животинските. Живеем във времена, в които животинските продукти се отричат. Но колкото и да се цитират изследвания за ползата от растителните храни и вредата на животинските, човекът е животно и организмът му е най-сходен с животинския. От гледна точка на епигенетиката и това как тялото е еволюирало, има един чудесен пример – костните бульони са полезни за костите, дреболиите са полезни за органите и т.н. И има много логика в това – само сходното може да даде на тялото всичко, от което се нуждае.

Цялото интервю четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене