Две сестри, неочаквано наследство на Майорка и сладкиш, за който се говори

"Един час по-късно, когато отвориха пещта, от нея ги лъхна мирис на току-що изпечен хляб и този мирис бавно погали душата на нашата героиня. Затвори очи и вдъхна аромата, изпълващ я с носталгия. Ароматът от детството ѝ. Ароматът на дома.”

Такъв е ароматът и на романа “Лимонов сладкиш с маково семе” от Кристина Кампос (ИК “Хермес”) - перфектната рецепта за студените зимни дни. А зимата е времето за стоплящи сърцето истории, които да ни помогнат да забравим минусовите температури и да запазим уюта на отминалите празници.

В малко селце във вътрешността на остров Майорка Анна и Марина се срещат след петнайсетгодишна раздяла, за да продадат мелницата и пекарната, които са наследили от напълно непозната жена. Двете са сестри, но съдбите им са коренно различни. Анна се радва на луксозния си живот, но е омъжена за човек, когото вече не обича. Марина е сътрудничка на “Лекари без граници”. Неочаквано тя решава да остане на острова, за да разбере коя е жената, оставила им наследството. В търсенето на отговори тя ще разкрие семейни тайни, ще се научи да пече хляб и ще се сближи отново със сестра си. Заедно може би ще успеят да наваксат изгубените години и да възродят пекарна “Кан Моли”. Но дали ще открият тайната съставка на любимия на всички лимонов сладкиш с маково семе?

Авторката Кристина Кампос е родена в Барселона. От десет години се занимава с организиране и провеждане на кастинги за филми и телевизионни сериали. “Лимонов сладкиш с маково семе” е първият ѝ роман, който бързо ѝ печели световна слава.

Три интересни факта за “Лимонов сладкиш с маково семе”:

1. По книгата ще бъде направен филм - това е първият испански роман, избран да бъде представен на международния филмов фестивал “Берлинале”, по време на който се разглеждат подходящи за екранизация книги. Правата за филмирането вече са закупени.

2. Пекарната “Кан Моли” наистина съществува. Истинското ѝ име е Panaderia pasteleria Ca’n Molinas (пекарна и сладкарница “Кан Молинас”) и се намира във Валдемоса, Майорка. Пекарната е създадена още през 1920 г. и през почти стогодишната си история печели признанието както на критиците, така и на многобройните си посетители.

3. Всеки може да си направи легендарния сладкиш. 

Рецепта за лимонов сладкиш с маково семе

Необходими продукти:

настърганата кора на 2 лимона

30 г маково семе

350 г пълнозърнесто брашно

200 г кафява захар

250 мл пълномаслено прясно мляко*

200 г масло

3 яйца

1 пакетче мая на прах

1 ч. л. сол

*Можете да замените прясното мляко с кисело и сухата мая с бакпулвер. Както и останалите продукти по ваша преценка.

За да се получи превъзходният сладкиш, за който Кристина Кампос разказва обаче, ви е нужна една тайна съставка. Коя е тя – ще разберете в книгата „Лимонов сладкиш с маково семе“!

Класация на ИК "Хермес"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ейса призна: Григор ме сваля от години
Радина Кърджилова и Деян Донков се събраха, но само за 4 дни
Бременна ли е отново Ивет Лалова? (Снимки)
Зеленски отмени 1 юни като Ден на детето
Креативната директорка на „Диор" напусна марката след бляскаво ревю в Рим

Напишете дума/думи за търсене