Учени обясниха защо едно вино е по-сухо от друго

Снимка: Pixabay

Взаимодействието между танините и слюнката в устата обяснява защо някои вина оставят по-сух вкус в устата, пише в. "Дейли мейл".

Танини, извлечени от по-сухи вина - като каберне совиньон, са с по-големи молекули и с повече пигменти и взаимодействат по-бурно със слюнката от тези в по-малко сухото пино ноар. Когато по-сухите танини се добавят към контролни напитки, усещането за сухота в устата от тях се увеличава.

Откритието на учените от Американското дружество на химиците ще помогне на винопроизводителите да контролират по-добре вкуса на виното, съобщи БТА.

Танините са полифенолни молекули с бледожълт до светлокафяв цвят, характерни за корените, дървесината, кората, листата и плодовете на много растения. Служат за избистрянето на виното и бирата. Те се свързват с протеините и аминокиселините и така ги утаяват. Разтворите с тях имат стипчив вкус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
FOMO: Когато страхът да не изпуснеш нещо се превръща в болест
Галерията на дъщерята на принц Андрю нарушила санкциите срещу Русия
Крис Айзък и Wicked Games най-после на живо у нас
Парис Джаксън: Дрогата съсипа живота ми
Вещи на "Ролинг стоунс" могат да бъдат продадени на търг за 1,3 милиона долара

Напишете дума/думи за търсене