416 км по река Дунав за 4 дни с каяк

"Благодаря на всички, които ни повярваха - това ни помогна и ние самите да си повярваме и да успеем. До края на първия етап самите ние не бяхме сигурни, че ще можем - оказа се, че можем. И мисля, че всеки може да покори своя Еверест или да изгребе своя Дунав - въпрос на мотивация и вяра." Това бяха първите думи на Александър Паздерски след като екипажът на Go Wild акостира в Силистра малко преди 18 часа на 17 януари 2011.

Смелчаците успяха да изминат рекордното разстояние през месец януари с гребане, стартирайки от Видин. "Времето беше с нас" - споделя Александър, член на Британската каяк асоциация, който се занимава с каяк от близо 20 години и е един от малкото българи, които имат 19 последователни участия в ТИД (най-голямата гребна регата в света). "Малко ни притесняваше късият ден и се налагаше в някои от дните да гребем сутрин и вечер по тъмно" - казва той и добавя, че са успявали да изминат средно по около 100 км на ден при средна скорост 9-10 километра в час.

Двамата с Борислав Найденов, каякар с 6 години опит като водач на каяк и рафтинг групи в България и чужбина, решиха да се впуснат в леденото приключение, за да провокират обществения интерес и да наберат средства за защитата на четири вида застрашени от изчезване птици - малък корморан (Phalacrocorax pygmaeus), белоока потапница (Aythya nyroca), морски орел (Haliaeetus albicilla) и къдроглав пеликан (Pelecanus crispus), за което работят съвместно с Българско дружество за защита на птиците и с подкрепата на Програма за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

Двамата популяризират приключенския туризъм у нас чрез организирането на екзотични пътешествия с компанията си Go Wild. Александър и Борислав са и основатели на Сдружение "Рекичка" - неправителствена организация, фокусирана върху развитието на екотуризма в България.


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Характеристики на 5-те вида лидери
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене