Легендарният готвач натрупа 80 милиона лири дълг
“Възрастта на ресторантите е като тази на кучетата – 10 години са много време.”
Така преди година Джейми Оливър загатна за края на своята империя от заведения, но мнозина не го разбраха. Сред тях са 1300 работници във веригата Jamie's Italian, която наскоро фалира и ги остави на улицата. “Ако знаех, нямаше да забременея”, оплака се служителка, която се реши на второ дете с убеждението, че има солидна работа.
Наистина, не е за вярване, че 43-годишният британски готвач милионер, чието име е легенда по цял свят, изпадна в несъстоятелност, затвори 22 от останалите му 25 ресторанта за италианска храна и натрупа почти 80 млн. лири дълг. Според него виновни са Брекзит, упадъкът на пазара, растящите цени на продуктите и скокът на заплатите. Но кулинарните критици са на друго мнение:
ястията в неговите
ресторанти са
прекалено скъпи и
недостатъчно добри
Звездата на този чаровен фъфлещ кулинар изгрява през 1999 г., когато Би Би Си го открива в шикозното лондонско заведение “Ривър кафе” и му предлага авторско предаване “Голият готвач” (The Naked Chef). Там майсторът на пиара Джейми готви облечен, но разнася мита, че навремето в кръчмата на родителите си в градчето Клейвъринг се мяркал гол на прозореца, за да привлича клиенти.
Твърди също, че приготвял, както го е майка родила, храна за любимата си съпруга Джулс, от която има 5 деца. Веднъж печал лаврак, отворил фурната и жежка вълна изгорила гениталиите му. “Наложих лед, но болеше ужасно”, разсмива Оливър публиката в многобройни интервюта и токшоута. Твърди, че е
отхвърлил няколко
предложения
да позира гол
на реклами,
включително на “Нестле” и “Кока-Кола”. И обяснява, че “Голият готвач” всъщност символизира неговия чист стил на готвене с прости свежи продукти и без превзети сосове.
През 2010 г. за успеха му говори цяла Великобритания. Той вече е създал верига от 44 ресторанта с италианска кухня. Към тях през 2012 г. добавя още три Fifteen, един Barbecoa, два Union Jack, две кафенета Recipease. Прави кулинарни школи, кетърингова компания Fabulous Feasts (“Фамозни пиршества”), води тв предавания, заедно с френски партньори има издателство за готварски книги в стотици хиляди тираж и списание “Джейми”. Става вторият най-продаван автор в Англия след Дж. К. Роулинг и “Хари Потър”.
Разработва дизайн на прибори за фирмата “Чърчил чайна”. За “Тефал” проектира кухненска посуда, включително професионална серия с неговото име. Създава свой бранд италиански луксозни храни. Става рекламно лице на голямата хранителна верига “Сейнсбърис” срещу 2 млн. лири годишно.
До 2012 г. империята му се разраства неимоверно и
Оливър се нарежда
сред 500-те
най-богати британци
с лично състояние от 240 млн. лири. Получава рицарско звание от кралицата заради практиката да наема в кухните си млади безработни. Два пъти му връчват награда “Най-влиятелна фигура в ресторантьорството”.
Личният му живот също процъфтява – женен е за младежката си изгора, в която е влюбен от 18-годишен до днес. Имат три момичета и две момчета, последното от които – на 2 годинки. Голямото семейство живее в старинна къща за 9 млн. лири със 7 спални и голяма градина в лондонския квартал “Хампстед”.
Притежава и имение в родното си графство Есекс. Макар и с тежка дислексия -
прочел е първата
си книга до края
едва 38-годишен,
кулинарният гуру има много дарби. След бизнеса и готвенето негова страст е музиката. Барабанист е на групата Scarlet Division, която основава през 1989 г. и обикаля по турнета. Обожава фантастиката, фен е на “Междузвездни войни”.
Доброто си име Джейми печели със семпли, апетитни блюда с продукти “направо от градината”. Почита средиземноморската и латиноамериканската кухня, а най-вече - италианската. На екрана хората го гледат как лапа с ръце риба, която тъкмо е свалил от скарата, и устата им се налива със слюнка.
Оливър води люта битка срещу затлъстяването, най-вече сред децата. Уплашен от коремчето си, самият той свали 12 кила, за да даде пример. Предлага на училищата да въведат изготвено от него здравословно меню – повече риба и зеленчук, по-малко месо. Под давлението му в Англия забраниха популярните пържени мазни спирали от пуешко. В парламента призова депутатите да обложат с данък прекалено сладките млечни шейкове и да забранят продажбата на шоколад и бонбони на изхода в супермаркетите.
През 2012 г. годишният доход на Jamie Oliver Holdings преди данъците се изчислява на 25-30 млн. лири. Има 6400 работници.
Разходите обаче растат. Отварянето на всеки от италианските му ресторанти гълта по 1,9 млн. лири, но според анализаторите се изплаща за 2 години и половина. Хвалят го като прагматичен предприемач със стриктен контрол над финансите, дисциплина, ясни цели и добър избор на професионалисти. Сега обаче запяха друга песен – Джейми Оливър можеше да избегне краха, ако не бе толкова алчен егоцентрик и отделяше повече време на бизнеса вместо на звездния си статут.
Фалитът му всъщност е предизвестен. От 6-7 години кулинарната знаменитост постоянно закрива заведения. До 2015 г. не му остава нито едно кафене Recipease. През 2014 г. в ресторант от серията Barbecoa на площад “Пикадили” избухва скандал – санитарни инспектори откриват
изпражнения от мишки,
мухъл по стените и
месо с изтекъл срок
Затварят временно ресторанта, за да оправят проблема, но не и репутацията. Веригата Barbecoa запада и през 2018 г. банкрутира. Неуспех търпи и издателският му бизнес – сп. “Джейми” спира да излиза.
Ситуацията се влошава с всяка година. През 2017-а са закрити 6 ресторанта от веригата Jamie's Italian, а през 2018-а – още 12. По това време империята вече е със 71,5 млн. лири дълг, който не могат да покрият нито налетите от Оливър лични 13 млн. лири, нито банковите заеми.
“Съсипан съм, не разбирам какво стана. Опитвахме да оправим нещата, но ни връхлетя перфектната буря – непосилни наеми, високи данъци, поскъпване на всичко, Брекзит”, жалва се известният шеф. Но премълчава още една причина – западащото реноме на заведенията си и лошите отзиви, които преливат в интернет. Клиентите се оплакват, че качеството не отговаря на цената. Лондонският кулинарен експерт Марина О'Лафлин казва пред в. “Дейли мейл”, че трябва да ѝ платят, за да яде в някой от ресторантите на Джейми.
Служители твърдят, че нивото на заведенията е спаднало с нарастването на броя им, а преследването на печалби е сринало звездния им статут и ги е превърнало в средностатистически заведения като много други в Лондон. “Беше ми неудобно да карам гостите да поръчват бързо и да си ходят, за да седнат следващите. Бе като на конвейер. Защо да
плащаш 100 лири и
да те принуждават
да ядеш на пожар?
Със същия успех можеш да идеш в “Макдоналдс”, казва бивш сервитьор в Jamie's Italian.
Ресторантската верига на Джейми Оливър стана толкова огромна, че не издържа собствената си тежест, констатират анализаторите. Обаятелният майстор готвач, издател, тв водещ, борец за здравословно хранене не удържа юздите на гигантската си империя. Брекзит и поскъпването може да са ускорили провала, но причината е най-вече в неумението му да спре навреме.
Висшето ресторантьорство е капризен и рисков бизнес, често завършващ с банкрут и дори самоубийство на не един легендарен кулинар. Но жизнерадостният “гол готвач” не е от този тип. При това му остават още няколко ресторанта, печалбите от 23 книги, преведени на 40 езика, над 20 готварски предавания и прочутата му “запазена марка”, така че едва ли ще умре от глад.
Коментари (0)
Вашият коментар