Кулинарният гуру Ути Бъчваров събра погледите, докато приготвяше миди с ориз на биопазар в Бургас днес по обед. В огромен тиган Ути и помощниците му изсипаха няколко щайги с прясно уловени миди, а кулинарният майстор описваше всяка своя стъпка в приготвянето на морските дарове.
Преди да хване черпака Ути и зам.министърът на земеделието Лозана Василева откриха биопазар, на който продукцията си предлагат производители от цялата страна.
"У нас имам благоприятни условя за развитие на биологичното земеделие. Секторът се развива много динамично и ако през 2008 г. биопроизводителите бяха около 300, в момента те са 20 пъти повече - над 6600. За този растеж подпомагаме чрез Програма за развитие на селските райони. В област Бургас имаме сключени 58 договора за над 5,7 млн.евро", каза зам.министър Василева.Тя разгледа всеки един от щандовете и опита продуктите на повечето производители.
Василева подчерта, че биоземеделието не само е здравословно, но подпомага опазването на околната среда, създава заетост и устойчива среда. И припомни, че България е с най-голям брой биологични пчелари в Европа и с най-големите производители на етерични масла.
Коментари (0)
Вашият коментар