Волейболистът Мартин Атанасов: Пранди набляга на сервис и блок

Бразилия изглеждаха уморени в Лигата на нациите

Работим с нова система на игра

Нямахме сработка

Мартин Атанасов е от новата вълна български волейболисти, които получиха шанс за изява от селекционера Силвано Пранди. Посрещачът направи стабилни мачове в Лигата на нациите. Юношата на "Левски" е само на 22 години. Той е играл за "Добруджа", "Фридрихсхафен" (Гер), а през миналия сезон спечели сребърен медал в първенството на Франция с "Шомон".

Специално за чиаттелите на "България Днес" Атанасов разказа какво е настроението в националния отбор преди олимпийската квалификация във Варна (9-11 август).

- Мартине, успяхте ли да отдъхнете след тежките мачове от Лигата на нациите?

- Доста добре починах. Бях един от малкото, които получиха две седмици. Това е много за един професионален спорист. След петия ден излизаш от форма. Сега започваме наново подготовка, контроли и мачове. Чувствам се отдъхнал физически и психически. Готов съм да навляза във форма и за квалификациите да съм на 100%.

- Как ще оцените вашето представяне в Лигата на нациите?

- Сменяхме съставите за отделните турнири, за да може максимално всеки да покаже на какво е способен и Силвано Пранди да изясни състава за олимпийската квалификация. Явно е направил сметка и е повикал играчите, които са в най-добра моментна форма технически и физически. Сега работим с нова система на игра, внесена от Пранди. Има нужда от време, за да я усвоим. Това е причината в някои от мачовете да не се получаваха нещата. Нямахме и сработка. Непрекъснато бяхме в различен състав. Радвам се, че направих няколко хубави срещи. Надявам се за квалификацията да разчитат на мен. Ние сме 15 човека. Всеки един от нас може да помогне.

- За пръв път бяхте титуляр в националния отбор и получавахте повече минутки. Как усетихте на игрището битките с най-добрите тимове в света?

- Това е голям опит и сериозна крачка в моята кариера. Огромно предизвикателство е да излезеш срещу подобни играчи, когато си млад и недоказан, какъвто съм аз.

- Работихте цял сезон заедно със Силвано Пранди в "Шомон". Има ли разлика между желаната от него система в клуба и в националния отбор?

- Една и съща е. В националния отбор никой не е играл с тази система. Докато аз съм наясно, което е предимство за мен. Осем месеца съм играл по този начин. На волейболистите им трябва време, за да влязат в кондиция и да я изпълняват. Пранди много разчита на сервис и блокада. Наблягаме на тези елементи. Има и специфични позиции в защита, които са по-различни.

- Направихте положително впечатление в Германия. Каква беше причината Силвано Пранди да ви привлече в "Шомон" и какво научихте от него?

- Пранди искаше да работи с мен още преди да подпиша с "Фридрихсхафен". Той е голямо име. Всеки познава Силвано Пранди. Исках да отида да се уча от него и да се развия като играч. "Шомон" играе в Шампионската лига. Научавам дребните елементи във волейбола, от които идва високото ниво. Пранди е много спокоен човек психологически. Уравновесен. Гледа да не изпъква емоционално в дадени моменти. Винаги подхожда внимателно в напрегнати мигове. Казва ни да сме по-спокойни. Извън игрището не се меси в личния живот на волейболистите. Това е добре, защото ако си професионалист, сам знаеш как да възстановяваш и разпускаш, за да си готов за битките.

- Основната цел е олимпийската квалификация. Бразилия е фаворит, но ще играем още с Египет и Пуерто Рико. Какво да очакваме от тези мачове?

- Не трябва да подценяваме никой. Играем срещу два отбора, срещу които е необходимо да сме максимално концентрирани и да приключим по най-бързия начин с чисти победи. Бразилия е друг въпрос. Там ще разчитаме на целия тим. Мотивацията е ясна - класиране на олимпиадата. Важното е всеки от нас индивидуално да е в най-високата форма. Това е само един мач. Може да направиш много силен или много слаб двубой. Надяваме се да бъдем във върхова форма точно тук. Видяхме, че бразилците не бяха в най-добрата кондиция във финалите на Лигата. Бяха уморени. Надяваме се за квалификациите да са в същото състояние физически и тактически.

- Миналата година победихме Бразилия в България. Ще бъде ли това психологически плюс?

- Това е добре за нас. Последните години във Варна ги бием. Но те са играчи от световна класа. Надали ще им повлияе негативно. По-скоро ще даде на нас самочувствие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене