Красива коса с витамини

Ако обичате косата си, давайте й витамини - и то не само под формата на козметика, а и в натурален вид. Защото красотата идва отвътре.

За да имате здрава коса, ежедневното ви меню трябва да съдържа витамини А, В, С, Е и Омега-3.

Омега-3 мастните киселини са като „строителен" материал за структурата на косъма. Ще ги откриете в по-мазните риби, лененото семе, орехите, тиквата, соята. Чрез тях освен със здрава коса, ще се сдобиете и с добро настроение. Омега-3 киселините са идеално средство против депресия, сърдечносъдови болести и възпалителни процеси.

Витамин А - благодарение на него косата ви ще стане по-еластична и мека. Ще го откриете в морските дарове и рибата, яйцата и млечните продукти.

Бета-каротин - в броколито, морковоте, спанака, доматите.

Витамин В1 - в ръжения и пшеничен хляб.

Витамин В2 - в месото, яйцата и бирата.

Витамин В6 - в ядките.

Витамин В9 (фолиева киселина) - отговаря за имунната и кръвоносната система, необходим е за растежа на клетките. Недостигът му води до косопад. Ще се снабдите с него, ако хапвате месо, риба, зелена салата, боб, домати, моркови, цвекло, соя, мляко и сирене.

Витамин В12 - в яйцата и месото. Ако не си го набавяте, косата ви ще е безжизнена и „цъфтяща".

Витамини С и Е - отговарят за силата и блясъка на косите. За да си ги набавите, хапвайте цитрусови плодове, шипки, боровинки (витамин С), а същи и боб, печено месо, ядки.

Не забравяйте също за микроелементите - мед, цинк, желязо. Консумирайте редовно свежи плодове и зеленчуци, ядки и мед. Избягвайте газираните напитки и мазната храна.


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Алек си тръгна, без да избере нито Магдалена, нито Надежда на финала в "Ергенът"
5 шантави факта за хлебарките
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen
Алек си тръгна, без да избере нито Магдалена, нито Надежда на финала в "Ергенът"
Подкаст: Кольо Гилъна го скъсали във ВИТИЗ заради тежкия му мързел

Напишете дума/думи за търсене