Умен гащеризон следи движенията на бебетата

СНИМКА: Pixabay

Изследователи от университета на Хелзинки са разработили умен гащеризон, който следи в детайл движенията на бебетата. Системата може да позволи по-лесното идентифициране на потенциални проблеми в неврологичното развитие, предоставяйки възможност за по-навременна интервенция, съобщава сайтът Медгаджет.

Понастоящем преценката за потенциални проблеми, като например церебрална парализа, зависи от лекар или физиотерапевт и налага движенията на детето да се наблюдават отблизо, обикновено в клинична среда, предава БТА.

С надеждата да улеснят процеса, финландските специалисти са разработили умен гащеризон, който осигурява дългосрочно наблюдение на спонтанните и съзнателните движения на бебето извън болнична среда.

Гащеризонът е оборудван с многобройни сензори, предоставящи акселерометрични и жироскопски данни. Интерпретирането им чрез алгоритъм дава необходимата информация за типовете движения и стойката на детето.

Специалистите твърдят, че разработената от тях система осигурява надеждна преценка, сравнима с тази от човешко наблюдение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене