Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие. Целта на настоящата книга е да запознае читателите с общите принципи на традиционната китайска медицина и да даде насоки за грижите за здравето през всеки сезон. Със “Здраве от Китай според сезона” ще се докоснете до културата и философията на една мистична страна, до събрания през хилядолетията опит и практичните съвети за здравето.
Китайците вярват, че храните и билките имат общ произход, а лечението с храни е много по-полезно от лечението със съвременните лекарства. Китайското лечебно хранене е с дълга история. Според статистиките на някои учени през династиите Хан и Мин били написани повече от 300 труда на тази тема. Днес те са много повече и с по-богато и разнообразно съдържание.
Идеята, че храната може да бъде използвана като лекарство, а лекарствата (билките) да се добавят към храната, се е зародила в дълбока древност и се е превърнала в основа за развитието на лечебното хранене. То е пример за практическото прилагане на познанията за жизнената енергия ци, ин и ян, петте елемента. Съчетаването на храни и подправки, които лекуват, може не само да укрепи здравето, но и да предпази от появата на болести, но при избора им трябва да се подходи правилно. Трябва да се вземат под внимание състоянието на организма в конкретният момент, характеристиките на заболяването, годишният сезон, особеностите на климата и мястото, където живее човек.
Традиционната китайска медицина лекува заболяванията на принципа, че болестите на горещото се лекуват с храна и билки, които охлаждат организма, а болестите на студеното - с такива, които го затоплят. Следвайки това правило, хората, които по принцип имат излишък от горещина в тялото, трябва да консумират повече храни, които го охлаждат, докато тези, които имат натрупан студ – такива, които го затоплят.
Понякога съчетаването на продукти, които действат еднакво на организма, може да ускори лечебния процес. Например комбинацията от джинджифил и кафява захар затопля тялото и изгонва студа, затова се препоръчва при настинки. В някои съчетания е възможно една от храните или билките да неутрализира неблагоприятното действие на друга. Например, ако джинджифилът се добави към рибно ястие, ще предпази от вероятна поява на кожен обрив. Но някои храни никога не бива да се консумират едновременно, защото това може да предизвика сериозни проблеми. Например раците не бива да се ядат едновременно със сливи, за да не се предизвика диария, а комбинацията от телешко и кестени води до повръщане.
Друго основно и много важно правило в храненето като цяло е да не се прекалява с определен вид храна, защото това ще доведе до натрупването на едни хранителни вещества и недостига на други. Прекаляването с плодове например е възможно да увреди червата и стомаха, с висококалорийна и мазна храна – да се появят хемороиди и циреи, със солта – да се увредят мускулите и костите, а със сладкото – кожата да потъмнее и да се усетят бодежи в гърдите. Затова ежедневното меню трябва да е разнообразно. Според традиционната китайска медицина в него е препоръчително да преобладават зърнените храни, следвани от плодовете и зеленчуците, а месото не бива да се изключва, но да е в по-малки количества.
Изследванията показват, че ако човек се храни три пъти на ден, червата успяват да обработят и усвоят напълно хранителните вещества. Богатата закуска, умереният обяд и скромната вечеря са ключът към здравословното хранене. Но не бива да се прекалява с поетото количество храна на едно ядене. Доказано е, че преяждането не носи никакви ползи за здравето. По-добре е човек да стане от масата леко гладен, вместо натъпкан и с подут корем, и да избягва да яде каквото и да било, ако не чувства глад.
Китайската система за здравословно хранене е гъвкава и нейните принципи могат да се приложат във всяка култура. Не е задължително да се търсят екзотични продукти и подправки. Природата се е погрижила и е предоставила необходимите храни и билки в съответния район. Достатъчно е да се разбере как всяка една от тях действа на организма и да се подбере в съответствие с нуждите му.
Грижи за здравето през пролетта
Постепенното затопляне на времето, увеличаването на деня и събуждането на природата през пролетта са знак, че енергията ян расте. За да сме в хармония с естествените процеси, трябва да им съдействаме и да не им пречим.
Пролетта е време на мощен метаболизъм, идеално за възстановяване на физическите и душевни сили. Още в древни времена китайците открили, че за да сме здрави през цялата година, през този сезон трябва да отпуснем сърцето и душата и да поддържаме доброто състояние на духа.
Трите пролетни месеца са време за обновление: старото и застояло отстъпва място на новото, небето и земята се връщат към живота и всичко цъфти. Древните съветвали да се ляга рано с настъпването на нощта и да се става с изгрева, да се правят разходки сред природата, като се осигури максимален комфорт на тялото, така че нищо да не пречи на свободния поток на енергията, като стегнатите дрехи и вързаната коса например. Докато се разхожда, човек трябва да се потопи в пролетната атмосфера и да усети радостта от обновлението. Това е добър начин за подобряване на настроението.
В трактата “Хуанди нейдзин” се казва, че през пролетта трябва да се дава живот, а не да се убива; да се раздава, а не да се взема; да се награждава, а не да се наказва. Това ще съдейства на жизнената енергия ци и човек ще следва “пътя на обновлението”. Ако не се спазват тези съвети, ще се навреди на черния дроб и последствията ще се появят през лятото.
През пролетта времето е променливо и температурните разлики, особено между деня и нощта, са големи. Освен това със затоплянето се събуждат вирусите и бактериите и често върлуват епидемии. Затова не бива да се бърза със свалянето на топлите дрехи. Според една китайска поговорка през пролетта човек трябва да се увива, а през есента да не бърза да се навлича, тоест за да не настинем през пролетта, е желателно да се обличаме с няколко ката дрехи и да ги сваляме един по един в зависимост от температурата на въздуха.
След дългата зима защитните сили на организма е много вероятно да са отслабнали. Затова през пролетта трябва по-често да се спортува и да се увеличат заниманията на открито. Яркото слънце и видимите сигнали на затопляне ще укрепят не само физическите сили, но и духа и ще ободрят съзнанието.
През пролетта жизнените сили на организма по принцип растат и това предполага, че трябва да се чувстваме по-бодри и изпълнени с енергия. Но именно през този преходен сезон при много хора се случва точно обратното - те се оплакват от постоянна умора въпреки достатъчното часове сън. На какво се дължи това? През пролетта се ускоряват обмяната на веществата, кръвообращението и потокът на жизнената енергия ци в тялото. Но ако някъде в организма има застой, който възпрепятства свободното движение, се появяват т.нар. пролетна умора и дискомфорт. Затова човек не бива да се преуморява с прекалено много работа, а да отдели достатъчно време за почивка, разходки сред природата и грижи за здравето.
Пролетта е време, когато човек трябва да броди из парковете, горите и планините, да се наслаждава на прекрасните пейзажи, да вдишва свежия аромат на току-що напъпилите дървета и храсти, да отвори сърцето си и да се освободи от застоялата енергия. Стоенето у дома и изпадането в депресии е против динамиката в природата. Пролетта е ново начало, затова би било добре да се замислите кои вредни навици е желателно да промените и да потърсите начин да се справите с тях. Не се поддавайте на гнева и раздразнението, а погледнете на света с очите на дете и открийте нови хоризонти.
В Китай от хилядолетия съществува традиция през пролетта хората да се любуват на цъфналите дървета. В наши дни тя все още съществува и обикновено през този период на годината парковете са пълни с хора. Белите и розови цветове на прасковата, вишните и сливите са типични сюжети и в китайската поезия и живопис. Природата ни дарява с това великолепие именно през пролетта, за да ни помогне да постигнем душевно спокойствие и хармония, да събудим любовта в сърцата си, да простим за всички обиди и да се избавим от болестите.
Храненето през пролетта
Пролетта е сезонът на черния дроб, а този орган “обича” киселия вкус. Именно поради тази причина през този период на годината трябва да ограничим киселите храни, за да не стане той прекалено активен. Лютото и силно загряващите организма храни също не са подходящи за пролетта, защото те могат да разпалят горещината в черния дроб.
За да го успокоим, традиционната китайска медицина препоръчва да се възползваме от пресните зеленчуци и плодове, които започват да зреят по нашите географски ширини. Това са зеленият лук, репичките, спанакът, лободата, глухарчето, копривата. Тъй като през пролетта енергията се движи нагоре и навън, храните, които избираме, също е желателно да стимулират движението в тези посоки. Това са например зелето, сладкият картоф, морковите и цвеклото.
В края на пролетта съществува китайска традиция седем пъти да се яде салата от седем зелени зеленчука, която се подправя с оцет, лук и растително масло. Кои ще са зеленчуците, зависи от това с какво разполагате в дадения район. Тази салата помага на организма по-лесно да се адаптира към климатичните промени.
Въпреки че лютото е желателно да се избягва през пролетта, някои храни, които леко затоплят организма, могат и да се окажат полезни особено при настинка. Това са ментата, зеленият лук, джинджифилът, лайката, черният пипер. Те стимулират циркулацията на жизнената енергия ци и кръвта и подобряват храносмилането.
Повече четете в книгата “Здраве от Китай според сезона” на КК “Труд”.

Коментари (0)
Вашият коментар