Треньорката-светица, която безмилостно формира характера на Илиана Раева

Златка Бончева и нейните шампионки: (от ляво на дясно) Камелия Игнатова, Галя Рангелова, Лили Игнатова, Анелия Раленкова, Тереза Карнич и Илиана Раева.

Тя била от най-непослушните в отбора, но получила урок, който никога не забравя

Златка Бончева предава малките гимнастички на Нешка Робева, с които тя печели световни и европейски титли

Златка Бончева е жената, която ми показа първите стъпки във вълшебния свят на художествената гимнастика. Жената, която ме научи да говоря с топката и обръча, с цветята, птиците, дърветата и слънцето. Само ако знаехте колко много й дължи българската художествена гимнастика."

С тези думи Илиана Раева описва своята първа треньорка, която я е научила на всичко в спорта.

Златка Бончева вчера навърши 83 г. и това стана повод съпругата на Наско Сираков да разкаже някои от спомените си с нея.

“Това беше жената, пред която стоя

тихо и смирено

- разказва Илиана Раева. - Тя ме научи, че залата по време на състезание е моята сцена и аз съм актриса в спектакъл. Когато бях на 10 години, безмилостно при една ситуация ме научи за цял живот какво е съдържанието на думата лидер."

Тогава Раева вече е капитан на отбора по художествена гимнастика в клуб "Левски", но била една от най-непослушните ученички.

"Имах безпардонно поведение, бях много властна, и Златка Бончева ми даде първия урок, който никога няма да забравя - спомня си Раева. - Заради лошото ми държание тя ме наказа и една седмица другите деца от отбора не говореха с мен. Бях толкова разстроена, че не можех да спя, плачех непрекъснато. Един ден начупих клони люляци от улицата и отидох в дома й. Тогава тя ме покани да вляза и ми каза: "Илиана, ти си родена да бъдеш лидер, но за да станеш такъв, трябва да научиш какво е лидерът. Той винаги трябва да е за пример, първи да направи всичко, което иска от другите, той да помага на другите, а не да чака на него някой да му помогне, лидерът не трябва да се оплаква, не бива да наранява, той трябва да обича силните и можещите и да ги подкрепя."

Тези думи остават завинаги в главата на 10-годишното момиче и тя спазва съвета на Бончева досега.

"Златка е била безкомпромисна, понякога

дори съм чувствала жестокост в идеята да ме оформя

като характер - допълва Илиана Раева. - Но същевременно нейната любов към нас беше като топлината на Слънцето, необятността на небето и недостижимата дълбочина на морето. Тя е светица."

Думите на Раева се потвърждават и от резултатите на Бончева - според тях тя е една от най-добрите български треньорки в художествената гимнастика, превърнала се в символ на този спорт. Доказателство за това са над 20-те световни и европейски наши шампионки. Всяка от тях била буквално моделирана от Бончева, защото тя била не само треньорка, но и много добър психолог. Въпреки строгостта си,

успявала да влиза под кожата

на децата и да ги прави победители.

Интересното е, че през 1976 г.

Златка на драго сърце решава да даде подготвения от нея ансамбъл на Нешка Робева, която тогава трябвало да постъпи на работа в спортния клуб.

"Бях в болница, когато дойдоха и ми предложиха работата - спомня си легендарната треньорка. -

Разказаха ми подробно за

Златка Бончева,

която ме очаквала и с радост ще ми предаде подготвените от нея деца. Предложи ми военизирана бройка, на което аз винаги съм се противяла.

И така на 1 октомври 1976 г., преодолявайки локви, калища, влязох в малката заличка на "Герена". Посрещнаха ме с цветя. Златка бе строила отбора и всички изиграха това, което бяха подготвили.

Не беше много, но в замяна на това беше многообещаващо. Между децата, които Златка ми предложи, не фигурираше едно слабичко с меки и красиви ръце - Анелия Раленкова. Посочих я и попитах защо не е между избраните. Отговорът беше: "Защото няма необходимите качества". Да, но имаше прекрасни, меки и изключително изразителни и красиви ръце. Не ме питайте какво значи това, не бих могла да обясня, но поисках и получих и това дете. Златка Бончева ме представи пред децата като треньор, който

може да направи

от тях шампионки

Направи го по начин, по който те да повярват, че работата им с друг човек ще бъде за тях награда, а не наказание. Бях й благодарна и за вярата, и за доверието, което ми оказа."

Днес Бончева е щастлива пенсионерка, която не спира да следи успехите на своите шампионки.

Илиана Раева заедна с първата си треньорка Златка Бончева.
Илиана Раева заедна с първата си треньорка Златка Бончева.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене