“Капитан Петко войвода” оживява по БНТ 39 г. след първото си излъчване

Васил Михайлов като Капитан Петко войвода

Един от най-въздействащите български исторически сериали, посветен на героя Капитан Петко войвода, БНТ 1 показва отново в дните на извънредно положение.

Едноименният сериал, направен по романа на Николай Хайтов, за първи път е излъчен през 1981 г. по случай 1300-годишнината от създаването на българската държава.

Режисьор е Неделчо Чернев, а сценарист - самият автор Николай Хайтов. Той е и човекът, който най-много държи в образа на главния герой да влезе Васил Михайлов. Актьорът два пъти отказва предложението, но накрая след уговорки, както сам разказва след време, се съгласява.

Дванайсетте серии на “Капитан Петко войвода” са заснети между 1978 и 1981 г. Всяка от тях започва с писателя Николай Хайтов, който, седнал пред камерата, разказва увлекателно за Капитан Петко войвода и историческото време, пресъздадено във филма - политическата обстановка в Османската империя и специално в Източните Родопи, която предопределя действията на Петко Киряков, известен в българската история като Капитан Петко войвода.

Епизодите в сериала са условно разпределени в три части - “Хайдутин”, “Комита” и “Мирен живот”, за да покажат през какво минава легендарният герой през всичките етапи на живота си.

Всичко започва през 1861 г. в Източните Родопи. В малкия планински град Дуганхисар живее семейството на Кирко Каракиров. Както всички, и то трябва да се справя с ангарията, тежките данъци, тормоза на Османската империя. Всички осем деца на Кирко се трудят рамо до рамо с родителите си по нивите и овчарските къшли. Сред тях е и 17-годишният Петко. Но когато батко му Матьо, който е овчар у чифликчията Мехмед Кеседжи в турското село Бахши бей, и братовчед му Вълчо са убити от бея, Петко решава да поеме по нов път в живота си. Той събира вярна дружина, лично засегнати от бея, за да отмъсти за престъплението.

Във втория епизод Петко се заселва в далечен край, където никой не го познава. Бившият хайдутин се е оженил за красивата гъркиня Елена от Енос, която му е родила син, и се е отдал на мирен труд. Един ден на хармана, където вършее, идват турски заптиета. Единият от тях задиря жена му и го праща за вода. Петко убива придружилия го турчин, но другият успява да избяга. След това Петко отново е принуден да търси убежище в гората. Жена му отказва да го придружи, оставайки да се грижи за малкия им син. Петко се връща по родните места, събира старите си другари и започва да мъсти на турците, посегнали на честта и живота на българите.

През още много премеждия ще мине революционерът Петко Киряков (1844-1900) и ще остави траен белег в историческата памет.

С Капитан Петко войвода най-често се свързва Васил Михайлов, който го изигра в едноименния филм. Макар да има още много други роли за малкия и големия екран зад гърба си, хората в цялата страна му се радват, когато го срещнат, и все го питат за войводата.

В сериала Михайлов сменя 37 костюма, снима на десетки места в страната. Всеки епизод е от по час и 20 минути. Бюджетът за филма е рекорден за времето си - над 5 милиона лева.

БНТ 1 започва да излъчва “Капитан Петко войвода” всяка събота от 21 ч.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене