130 учени от ЕС ще използват приложения в борбата със заразата

Европейски учени и технически специалисти обявяват съвместна инициатива в подкрепа на използването на дигитални приложения в борбата с коронавируса.

Европейски учени и технически специалисти обявяват съвместна инициатива в подкрепа на използването на дигитални приложения в борбата с коронавируса при спазването на всички изисквания за защита на личните данни, съобщи Ройтерс.

Проектът The Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) обединява 130 изследователи от осем европейски държави за разработването на приложения, които ще помагат за контакт и проследяване в съответните страни и в чужбина. Те ще стават все по-важни в усилията за овладяване на бъдещи епидемии от болести като COVID-19 и грипоподобни заболявания, причинявани от коронавируси, след като държавите са наложили карантинни мерки.

"Целта ни е да осигурим гръбнака за ключовите дигитални компоненти на глобалната битка срещу COVID-19", каза Ханс-Кристиян Бос, основател на компанията за автоматизация "Араго" и член на дигиталния консултативен съвет към германското правителство.

"Платформата PEPP-PT, върху която другите могат да надграждат, предвижда анонимен дигитален подход за проследяване, който е в пълно съответствие с регламента за защита на личните данни GDPR и може да се използва при пътуване през граници", поясни той.

В инициативата участват учени от Австрия, Белгия, Германия, Франция, Дания, Италия, Швейцария и Испания, уточни БТА.

Обещаващ подход е и проследяването на връзки между смартфони, използващи блутут технологията, и подаването на сигнал за тревога, когато някой е в опасна близост до човек с положителен тест за коронавирус. Този подход е в основата на приложението TraceTogether, използвано от Сингапур в подкрепа на усилията за овладяване на епидемията от коронавируса.

Великобритания, която напусна ЕС, смята да разработи собствено приложение за проследяване на заразените и се очаква то да бъде готово малко преди или малко след вдигането на карантината, съобщи "Скай нюз".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене