Студентка по психология с първа стихосбирка и вече наградена

Издателят Денчо Михов с новото си откритие Силяна Щилиянова.

Студентката по психология Силяна Щилиянова от Бургас направи пробив в поетическата общност в родния си град с първата си стихосбирка "Пренареждане", за която бе отличена с националната литературна награда "Еквалибриум" на издателство "Либраскорб". Така 20-годишната бивша възпитаничка на Френската гимназия се нареди до утвърдени поети, удостоявани с приза през последните 15 години.

"Издателството винаги е подкрепяло талантливи млади автори, чийто творби заслужават да видят бял свят", казва известният бургаски издател Денчо Михов за новото си откритие.

Националната литературна награда "Еквалибриум" е учредена през 2005 г., а първият й носител е бургаският поет Илия Буржев. Излъчването на номинирани и наградени автори е на конкурентен принцип като постъпилите за участие творби се разглеждат от жури в състав, определен от издателството. Наградата няма парично изражение, а се състои в издаването на подготвен ръкопис като на автора се предоставя част от тиража.

За 20-годишно момиче стихосбирката няма белезите на детско-юношески наивизъм, а е по-скоро изповед на зрял човек, с чуствителен мироглед, пречупен през любовта, тъгата, самотата. А със свободния и бял стих  разкрива чуствата си във всичките нюанси на човешката душевност, зад които прозира много доброта.

"Любовта е нежната сила в нейната поезия - магическо лебедово езеро. С ранима топлота са рисувани трепетите на душата в търсене на идентичност и обич", казва критикът Динко Динев. 

Силяна Щилиянова
Силяна Щилиянова
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене