Искам да отслабна

Здрасти, Анна! На 13 години съм, висока съм 166, но тежа 65 килограма. Моля те за помощ, искам да съм 50 килограма, искам да имам самочувствие, да не се притеснявам дали другите ще говорят, когато мина покрай тях. Искам да почна тренировки, но нашите нямат възможност да ме запишат и затова се обръщам към теб. Търсих по интернет диети, но те са за жени и няма как да ги спазвам, защото съм на даскало. Искам диета, която мога да спазвам, и някакви упражнения за отслабване.

Мило момиче, 50-те килограма може да не ти донесат нужното самочувствие. Не килограмите трябва да са определящи за това как усещаш себе си! Много тийнове, които са пазили диети, знаят, че забраненият плод е най-вкусен, затова и не препоръчвам ограничаването на определени храни. Опитвайки се да прекрачите границите на всякакви забрани, няма да се спрете и пред тези, които са свързани с любимите ви храни. Много е важно каква храна се консумира в семейството ти, каква култура на хранене сте развили, кои храни винаги са се толерирали и кои - не. Съветвам те да закусваш обилно, да се храниш по малко, но често през деня и да не прекаляваш вечер преди лягане. Хубаво е да се храниш в точни часове, за да може тялото ти да привикне с този режим, а това съответно да помогне и за по-добрата обмяна на веществата. С двете ръце съм „за" спорта. Със сигурност е добре да правиш нещо полезно с тялото си. Не е нужно да се инвестира в това. Можеш да гледаш различни клипове с упражнения, които предварително си свалила от интернет (не е много законно, но пък върши работа засега). И най-вече - развивай себе си като личност, защото самочувствието се гради с компетентности и умения, а не с липсата на килограми.

Имам ли шанс
Здравей, Ани. Имат ли значение годините в една връзка? Например три, четири години? Говорих с приятели, четох във форумите, но все нещо не е наред. Приятелката ми казва, че разликата е напълно нормална, според други обаче - не е. Да, вярно е, че е едно жена на 25 да излиза с мъж на 30, и е друго момиче на 12-13 години да излиза с момче на 18 години. Според други всичко опира до интересите и общите теми на разговор и до това, че ако се обичат, не би трябвало разликата да е от значение. Обаче проблемът ми е - той ще погледне ли момиче с три-четири години по-малко от него? Аз съм осми клас и от доста време си харесвам това момче, което е 11 клас, само дето той вече навърши 18, а аз чак към края на годината ставам на 15. Страх ме е да не ме възприеме като дете и даже да не поиска да ми даде шанса да ме опознае? Наистина изпитвам силни чувства, колкото и да е странно, и съм готова на много неща, за да бъда наистина щастлива с този човек. Да продължавам ли да вярвам, че имам шанс?

Отговорът на този и други въпроси към психолога Анна Жукивская четете в новия брой на списание "Хай клуб".


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Камила и Хари се скарали жестоко, тя му казала повече да не се връща
Актьор от Бродуей идва в София  за театралния  фестивал  “Към звездите”
Стегни се, никой не те гледа - съвети за начинаещи във фитнеса
Съпругата на шефа на “Ред Бул” в депресия

Напишете дума/думи за търсене