Страх ме е да споделя с мама

Здравей, Ани. От близо една година имам бяло течение. Страхувам се да кажа на майка си, може би не толкова от реакцията й, а от това, че ще ме заведе на доктор. Страхувам се. Моля те, помогни ми и ми кажи какво да правя! Страхливото момиче, 14 г.

Здравей, страхливо момиче! Това, че имаш бяло течение, не означава задължително, че имаш проблем. Но е препоръчително да отидеш при личния лекар, който ще прецени дали да те пренасочва към друг лекар. Бялото течение може да се дължи на различни микроорганизми и трябва да се изследва, за да се назначи лечение. Няма нищо страшно в това да отидеш на гинеколог, ако се наложи. Това е част от съзряването ти. Поемаш отговорност за тялото си, изследваш го и ако трябва, го лекуваш. Това е съвсем нормален процес, който ще те съпътства през целия живот. Майка ти със сигурност не би трябвало да реагира остро, а по-скоро ще вземе решение да се види какъв е проблемът. В това няма нищо лошо, нито пък страшно! Недей да забавяш този процес, защото ако наистина има някакъв проблем, то нещата ще се усложнят.

Ще я премести в ново училище
Мила Ани, в първи клас (сега съм пети) се запознах с едно момиче, много си допаднахме и тя ми стана една от най-добрите приятелки и една от малкото, с които смея да кажа, че имаме наистина много забавни и незабравими моменти заедно. Всичко беше като в приказка до тази година. В пети клас настъпват много промени за нас, нови учители, съученици и т.н. Ние останахме с нея в един клас, но тя започна да играе разни игри (като шише) и да прави простотии (макар и дребни) - качва се по чиновете и разни такива. Миналата седмица залепи едно лепкаво желе на тавана на класната ни стая и, предполагам, можеш да си представиш реакцията на класната ни. Майка й е доста строга и като разбрала за случката, решила, че класът й влияе зле, и сега ще я мести в друго училище. Приятелката ми го прие страшно тежко, нищо не може да я успокои или да я развесели, защото в този клас са й всички приятели. Майка й е забранила всякакъв контакт с нас. Накарала я е да изтрие телефонните номера на всички от класа, да ни премахне и от Skype и Facebook като приятели и като капак на всичко майка й е скъсала книжката-спомен (която в края на четвърти клас получихме като спомен, там са всичките ни номера и адреси)... След априлската ваканция тя вече ще е в друго училище. Не искам да я загубя! Твоя Виктория.

Отговорът на този и други въпроси към психолога Анна Жукивская четете в новия брой на списание "Хай клуб".


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене