Кандис Карти-Уилямс е първата чернокожа писателка с награда за Книга на годината

Кандис Карти-Уилямс

Авторката Кандис Карти-Уилямс изрази задоволството си, че е станала първата чернокожа писателка, спечелила наградата за Книга на годината на Британските литературни награди, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.

Нейният дебютен роман "Куини" я нареди редом до отличените Бернардин Еваристо, Оинкан Брейтуейт и Маргарет Атууд. На подиума на лауреатите до Карти-Уилямс застана Бернардин Еваристо, която бе обявена за автор на годината за книгата "Момиче, жена, друго".

При получаването на приза Кандис Карти-Уилямс заяви, че се гордее с отличието, но е и малко натъжена от факта, че е едва първата чернокожа жена, спечелила награда в тази категория от тяхното начало през 1994 година. "Надявам се, че бидейки първата, няма да бъда последната чернокожа носителка на такъв приз" заяви Карти-Уилямс.

В нейния роман се разказва за млада жена от Ямайка, наречена "чернокожата Бриджит Джоунс". Наградата за криминален роман на годината бе отредена на Оинкан Брейтуейт за "Сестра ми, сериен убиец". Призът за аудиокнига на годината отиде при Маргарет Атууд за "Заветите".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене