Гръцки учени: Скоро ще създадем нов по-евтин тест за COVID-19

СНИМКА: Pixabay

Учени в Гърция твърдят, че са близо до създаването на молекулярен тест за установяване на вируса на COVID-19, който ще осигури по-евтина алтернатива на вносните тестови комплекти, както и непрекъснат достъп до доставки, съобщи Ройтерс.

В момента Гърция използва диагностични комплекти, внесени от различни доставчици от чужбина. Очакваният нов тест ще използва носен секрет и ще бъде наличен "в близко бъдеще", заявяват двама от участниците в научния екип, предава БТА. 

Според гръцкия екип точността на новия тест ще бъде над 90 процента. В проекта, започнал през февруари, участват научни центрове и поне два държавни университета.

В интервю тази седмица пред Скай и премиерът Кириакос Мицотакис спомена проекта и заяви, че благодарение на него Гърция няма да бъде зависима от внос на тестове от чужбина. Той обяви и че скоро страната ще може да направи съществено съобщение в областта на проучванията на терапевтичните протоколи за COVID-19.

Гръцките учени съобщават още, че са разработили и тест за антитела срещу COVID-19 с точност над 90 процента. Извършват се изследвания за начините, по които антителата могат да бъдат използвани за потенциално лечение на заболяването.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене