Жените в нишовите спортове

Професионалните спортни събития отново “отвориха врати”, което означава, че все по-често ще чуваме за резултати и новини около вечно популярните футбол, баскетбол и тенис. За да разнообразим малко, в тази статия ще разкажем за пет нишови спорта и силните жени в тях. Повечето са ни познати като лежерни начини за развлечение, но всички те всъщност се играят и на професионално ниво.

Дартс

Присъствието на дъска за дартс бе често срещано явление по домовете в края на миналия век и бе повод за съревнования между близки и приятели за това кой първи ще “уцели десятката”. Но знаете ли че не винаги средата на мишената е най-желаната точка?

При състезателния дартс всеки играч започва с 501 точки и по три опита на рунд да свали колкото се може повече точки преди опонента си. Именно затова ако мернем състезание по дартс ще забележим, че състезателите целят различни полета от мишената, което е резултат от тактически пресмятания, а не безцелно хвърляне на стреличката.

Миналата година британката Фалън Шерък стана първата жена, успяла да спечели двубой на Световния дартс шампионат. При това тя го направи два пъти един след друг по време на турнира.

Боулинг

Пикът на интереса към организирания боулинг в САЩ идва през 70те и трае до към 80-те години на 20 в., като състезанията са толкова популярни, че са излъчвани по телевизията.

За “непросветените” боулингът може да изглежда просто като целене на кегли с топката, но сериозната игра изисква и умения. Топките например са с различно тегло и големина, така че играчът трябва да подбере подходящата според физическите си възможности и подготвяния “удар”. Самото засилване на топката също може да се случи по различни начини в зависимост от целта-например, право в средната линия или пък отстрани, но завъртайки топката, така че тя да направи завой.

Сред жените играещи професионално боулинг най-разпознаваемото име е това на Лиз Джонсън. През кариерата си американката печели 24 титли, от които 21 на Женската професионална боулинг асоциация (PWBA).

Покер

Повечето хора, които чуят за “покер” си представят Тексас Холдем, което е и най-популярният вариант, но съществуват и редица други като Омаха, Стъд и Раз. Освен това, тази игра на карти може да бъде играна както с физическото присъствие на играчите, така и виртуално чрез компютър или мобилно устройство.

Последните десетилетия превърнаха покера в световен феномен, а професионални играчи от всички континенти постигнаха сериозни успехи. Поле за изява специално за представителките на нежния пол има и в тази игра като неделния турнир на PokerStars Women's Sunday, който е достъпен само за дамите независимо от нивото на техните умения.

Най-печеливша сред жените покер професионалистки все още е американката Ванеса Селбст, която се отказа от играта преди няколко години. Други отличаващи се имена са тези на Барбара Енрайт и Лив Боере.

Снукър

Снукърът се гордее с богата история водеща начало от британските военни среди от края на 19 в. Все още спортът носи аристократичния си дух, като по време на състезания тишината, която се пази за играчите може да се сравни с тази на най-строгата библиотека.

У нас играта бе популяризирана от спортните канали, като из страната се появиха и снукър зали. В тях се проведоха и турнири, които пък доведоха някои от най-големите имена в снукъра като Рони О’Съливан и Шон Мърфи.

Британката Риан Евънс е най-успешната дама в женския снукър като и в момента носи титлата на Световен снукър шампион сред жените. Евънс притежава рекордните 12 световни отличия, като 10 от тях тя постига в поредни години от 2005 до 2014.

Ролер дерби

Завършваме с един спорт, в който жените всъщност са доминиращи, а някои го определят като един от най-бързо развиващите се женски спортове.

Макар да се играе предимно от нежния пол, ролер дербито е контактен спорт, в който играчите често се озовават в тежки физически сблъсъци. Ролер дерби се практикува на ролкови кънки като целта на всеки отбор е един от играчите да подмине колкото може повече опоненти, докато те му пречат. Ролер дербито започва през 30те години на 20 в. в САЩ, но вече набира популярност по цял свят.

Последната Световна купа се проведе през 2018 в британския град Манчестър, където отборът на САЩ спечели и третото си отличие (другите две Световни купи са през 2011 и 2014).

Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене