В България скъсали Любо Ковачев, а във Франция го приели от раз

Александър Ашминов

Актьорът от „Забранена любов" Любомир Ковачев от малък мечтаел за театралната сцена, но за малко да стане икономист. След като завършил училище, избрал икономическа специалност, но разбрал, че не е за него, направил рязък завой и се пробвал в НАТФИЗ за класа на Стефан Данаилов.

Обаче съдбата не била благосклонна към него и не го приели. „Това беше преди почти десет години, тогава имах малък говорен дефект - съсках, и заради това не ме приеха. А за актьора е много важно да има чист език... и чиста мисъл. Да може да се поддаде на ситуацията и да я изживее", обяснява Любо. Кандидатствал и в Консерваторията с барабани, но го скъсали на последния кръг.

Обаче както се случва в повечето случаи - всяко зло за добро. Защото го приели актьорско майсторство в Лион. В началото бъдещият актьор си мислел, че ще се справи с езика, тъй като е живял във Франция като малък, но се оказало, че все пак трябва да взема уроци, за да се усъвършенства. В крайна сметка станал толкова добър, че го питали дали е чужденец не заради акцент, а заради славянското му име.

Любо казва, че в България е много по-трудно да си актьор, отколкото във Франция, просто защото там правилата са други - още в академията идват агенти, които се заемат с младите актьори и се опитват да продадат уменията им. Все пак звездата от „Забранена любов" не успял да пробие на френската сцена. „Трудно е да пробиеш там, ако си чужденец, те са големи шовинисти. Играл съм в доста постановки, снимал съм се и във филми там, но не успях да остана на щат. Нямах работа и избрах да се върна", споделя искрено той.

Освен че искал да става икономист, в главата на Любо се въртели мисли и за друг тип кариера - например на археолог. Или пък музикант - нещо, което реално се е осъществило, защото когато бил тийнейджър с Явор от „Гравити Ко" си направили група и забивали здраво любимите си парчета. Актьорът вярва в съдбата и е сигурен, че тя го води по верния път. Затова винаги преследва целите си до край. Казва, че ако не постигне това, което си е наумил, не би могъл да спи спокойно.


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене