Хиляди се събраха на пазар, както е било преди век в Златоград (Снимки)

Хиляди жители и гости на Златоград се върнаха назад във времето с възстановка на един пазарен ден от преди 100 години. По калдаръмите в Стария град оживяха тогавашните персонажи на бозаджията, вестникарчето, ваксаджийчето, войници, кокони, продавач на маслини, латернаджия и др. Всички дюкяни в стария град бяха извадили щандове със своя продукция, а туристите си купуваха чанове и ризи с народни шевици.

Над 250 самодейци участват във възстановките, съобщи Александър Митушев, организатор на празниците. Според Митушев хората са зажадняли за празници след въведените рестрикции заради коронавируса. Улиците в града се оказаха тесни за множеството, а пред десетките скари се извиха опашки.

Част от самодейците се изявяваха и на сцената. Сред тях бе и гайдарски състав от 50 души, в който свири и кмета на общината Мирослав Янчев.

Възстановката е част от Делювите празници в Златоград. Част от събитията бяха концерт на Деси Добрева, премиера на филма на Симеон Идакиев – „Магията Златоград“, колоритното празненство ХоРеМаг с родопска вечер на открито.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене