“Грозноватите” очила дебаркират на плажа

Ретро модели с големи рамки ще трябва да носят и двата пола, ако искат да следват модата при очилата, разкри пред "Труд" Павел Цветков, производител на стъкла и рамки.

"Те носят носталгично настроение, но обагрено от функционалност и допир до висшата мода. Въпреки далечната прилика с очилата на старите хора новите модели са изненадващо красиви, леки и удобни, с ефектни комбинации от качествени материали, меки преливащи се цветове и оттенъци.

Доскоро бяха модерни големите слънчеви очила и малките диоптрични рамки. В момента обаче формите се изравняват - слънчевите очила стават малко по-малки, а диоптричните по-големи, като двата вида са на гребена на ретро вълната. Може да се каже, че са модерни "грозните" очила, както някои ги наричат, защото трудно възприемат грубоватите, но актуални за лятото форми. Тези "кройки" много се нравят на младите, които смятат, че "бабешките" модели им придават по-сериозен или по-винтидж вид. Моделите очила от оптическите музеи сега изглеждат актуално и модерно. Доскоро актуалните тип "домино" вече са в историята, както и богато орнаментираните рамки. Преобладават пластмасовите модели, но се срещат и метални. Безспорно не може рязко да изчезнат вградените камъни, но те са значително по-малко. Често са заменени от разноцветни метални апликации. Много актуални все още са "пилотните" очила в разнообразие от бъбрековидни форми.

Трите най-модерни ретро форми са закръглени, рогови и котешки. Българинът е малко консервативен по отношение на оптиката и предпочита по-деликатните овали. Основните цветове в последните колекции са лилаво, кафе макиато, бяло и черно, и много харесваното черно с прозрачно или черно със сиво в метални и пластмасови варианти. Стъклата са в кафяво, сиво и тъмносиво с преливане, със златно или сиво огледално покритие. Мъжете обикновено избират сивото, а жените - златното.

Актуалното в момента е взето от миналото, но материалите са нови, комбинациите от цветове - също. Съвременни са и технологиите, които правят очилата по-леки, а стъклата с по-добра защита. Златното и сребърното огледално покритие например вече не се надраскват лесно както преди. Пък и в модата "грозното" за едни е красиво за други. Джак Никълсън, Том Круз, Джони Деп са едни от лицата на Холивуд, които свързваме с големите ретро форми. Едно от безспорните им предимства е, че са забележими. С тях сякаш казваш: "Виж ме!" И понеже не отиват на нищо, отиват на всеки и на всичко. Те се оказват доста универсални, което в момент на криза е плюс. Такива очила човек може да комбинира както със спортен, така и с по-елегантен стил", завърши модната си разходка из оптиката Павел Цветков.


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене