Многолик фестивал в музея "Борис Христов"

Фестивалът „Музиката с много лица“ се открива на 30 октомври в Музея „Борис Христов“ сконцерт и изложба на китариста и художника Венцислав Диков „Звук и цвят, музика и образ“.
От 30 октомври до 23 ноември 2020 г. Музеят „Борис Христов“ събира около 40 творци от различни поколения и с различно артистично амплоа, обединени в 13 събития.

Вдъхновение на фестивала е убеждението на великия Борис Христов, че „изкуствата не плават сами“ , че всяко от тях умножава силата си, когато е частот цялото „ято от изкуства“.
Идеен трамплин на фестивала е и педагогическата всеотдайност на Борис Христов в неговия стремеж да предава знанията си на младите таланти и да ги подкрепя.

Изхождайки от тези две опорни точки, музеят „Борис Христов“ привлече авторитетни изпълнители-музиканти.Даде им свободата сами да определят начина си на участие: като творци, които представят многото си дарби в различни изкуства и ги сливат в една изява; или като ментори, които са готови да се представят на сцената съвместно с млади таланти, обединени чрез общ репертоар.
Някои от зрелите изпълнители се включват и в двете направления на фестивалната програма. Така можем да ги видим в различни роли по време на празника: като автори на музика, като интерпретатори на различни инструменти, като актьори и танцьори, като художници, сценографи, ражисьори и като педагози.


Но преди всичко те са музиканти, които със своите изяви разширяват представата за спектакловост и извеждат фигурата на музиканта от неговата изолираност и съсредоточеност единствено върху партитурата.
Така фестивалът представя многото лица на отделния изпълнител, но и многообразни жанрови проявления: класически концерт, камерна опера, музикален моноспектакъл, концерт-изложба, музикално танцов спектакъл...

Някои от участниците:
Мариана Цветкова – ученичка на Борис Христов, и Владимир Маринов въвличат в разнообразния си репертоар двама млади изпълнители - Мария Павлова и Владимир Бурянов - във вечер на шансона и сарсуелата. В друга вечер също Мариана Цветкова разгръща своя актьорски талант в музикалния моноспектакъл на Левена Филчева „Интервю с Мария“ – премиера.

Пламен Бейков – също ученик на Борис Христов – представя режисьорските си и сценографски идеи в камерната опера „Човешкият глас“ на Пуленк, а в програмата „Малка барокова вечеря за баща и син“ представя резултата от системните занимания с талантливия си син Георги Бейков в дългия период на изолация. Фестивалът привлече за участие и друг ученик на Борис Христов – Живко Желев, който ще инкрустира в музикалната си програма цяло фото-приключение по време на неговите круизни пътешествия по света.Георгиос Филаделфевс представя умението си да бъде и вокален изпълнител и артист в необичайната интерпретация на „Човешкият глас“, а в друга вечер е превъплъщението му в ролята на пианист, клавирен педагог на талантливите Виктория Петкова и Никола Петков и като композитор. В този съдържателен контекст се вписват и изявите на Венцислав Диков, за когото музиката винаги е вървяла ръка за ръка с изразяването чрез боите и четката. Спектакловата форма на изява е характерна и за формацията на вокалните изпълнителки от „Bella Voce“, за които стилът в съчетаването на пеенито, актьорската игра и танца е издигнат в култ. Рада Тотева намира в камерната опера „Пимпиноне“ повод да представи и да си партнира с басаВелислав Нинов. Ангелина Манчева също влиза в тройна роля – на оперна изпълнителка, на цигуларка и на партньор на сцената с младия бас Любен Байчински. Сопраното Гиргина Гиргинова избира бароковото музикално наследство, за да импулсира сценичната изява на пет вокални изпълнителки, с които задълбочено се занимава. Професор Милена Моллова, на която тази година празнуваме голяма годишнина, във фестивала „Музиката с много лица“ представя двама млади изпълнители - Анжела Тодорова и Мирослав Христов. Те вече имат богата колекция от лауреатства и от репертоар за четири ръце заедно със своята преподавателка.

В концертите са включени първокласни акомпанятори като пианистите Божена Петрова, Боряна Ламбрева, Милен Станев, Стефан Врачев, Йосиф Герджиков, Снежана Абрашева и Галина Апостолова.
Това е първият по рода си фестивал на Музея „Борис Христов“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
При извънредните обстоятелства и при спазване на препоръчителните мерки за неразпространение на COVID 19 Музеят„Борис Христов“ не прекъсна традицията и със собствени средства през май-юли проведе своя XVI фестивал на изкуствата „Борис Христов“ в Градината на дома на великия артист, педагог и дарител.

Ограниченият брой места налага достъпът до фестивалните събития да е с предварителни заявки за билети на тел. 0879 889324 или 0879 889 326.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене