Рекордьорът Калоян Левтеров: Не очаквах да плувам толкова бързо!

Левтеров ще участва на държавния шампионат през декември

Калоян Левтеров стана третият български плувец с покрит норматив "А" за олимпийските игри в Токио. Постижението от 1:56,57 мин. на 200 м гръб гарантира на 17-годишния талант участие на най-големия спортен форум догодина.

Състезателят на "Славия" счупи общо осем рекорда на турнира Гран при Бургас през уикенда и получи специалната награда за най-добър състезател.
"Не съм очаквал толкова бързо да плувам и да сляза под 1:57 мин на 200 м. - сподели за читателите на "България Днес" Левтеров. - Мислех, че ще си подобря личното постижение от лятото. Преди да отида на старта треперех. Надявах се, че ще се доближа възможно най-много до норматива. Като скочих, всичко беше по-различен начин. Отпуснах се и се получи перфектно."
Левтеров ще има шанс да подобри още своето постижение, което го нарежда на първо място в Европа за неговата възрастова група. След месец той ще участва на държавния отборен шампионат.
"Събират ни в понеделник на лагер - добави талантът - Една от главните цели е да взема медал на европейско през 2021 г. и на световно първенство през 2022 г. при юношите. Мечтая за финал на олимпиада, но по-скоро за по-следващата през 2024 г. в Париж."
Националът е критичен към своята техника и признава, че има още върху какво да работи.
"Трябва да наблегна на старта, обръщания и подводното плуване като елементи. Ако поработя върху тях, моите резултати ще се подобрят значително - добави Левтеров. - Отлагането на олимпиадата се получи добре. Млад състезател съм и трябваше повече време, за да се подготвя за подобно плуване, като това в Бургас. Дано се подобрят нещата с коронавируса и игрите да се проведат по план."
Конкурентната среда е една от основните причини за добрите резултати сред младата генерация български плувци. Левтеров е част от поколението на Антъни Иванов, Йосиф Миладинов, Любомир Епитропов, Йордан Янчев, Светлозар Николов, Габриела Георгиева и Диана Петкова.
"Когато се съберем всички състезатели на лагери, се надъхваме взаимно. Полагаме доста големи усилия. Трудът се отплаща с резултати. Рано или късно нещата се получават", добавя Левтеров.
Рекордьорът влиза в басейна, когато е само на годинка.
"Майка ми е бивша състезателка. Караше ме да правя основни неща като дишане - споделя Левтеров. - Започнах да тренирам нормално на 5-6. Плуването винаги ми е било любимият спорт. Харесвам футбол и баскетбол. Гледам и играя, но за състезания винаги само плуване."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене