Археолози разкриха в Хънан гробница, която хвърля светлина върху етногенеза на китайската култура

СНИМКА: Радио Китай

Китайски археолози разкриха древна гробница в Лоян, провинция Хънан, датираща от края на периода „Пролети и есени“ (770–476 г.пр.н.е.). Първоначалният анализ показва, че в нея е погребан благородник или владетел на жунците – етнос, имигрирал от северозапад и обитавал Централен Китай, предаде Радио Китай.

В добре запазената гробница, която е заобиколена от ями за коне и колесници, археолозите са открили бронзови камбани, украшения от нефрит и пръстени. Учените смятат, че в нея са преплетени погребалните обичаи на жунския етнос и културата на централнокитайските равнини по средното и долно течение на Жълтата река (Хуанхъ).

Гробницата показва социалния живот по това време, както и културната интеграция и еволюция, давайки важни сведения за етногенеза на единната китайска култура. В нея има скелети на петима души – мъж и четири жени на около 30-годишна възраст, според първоначалния анализ, които вероятно са обект на жертвоприношение. Практиката за човешки жертвоприношения е престанал да съществува в Китай именно през периода „Пролети и есени“.

Гробницата, която се намира в некропол в окръг Ичуан, близо до град Лоян, е първата на жунците, която археолозите откриват в Централен Китай. До момента сведенията, че този етнос е обитавал района се съдържат само в историческата литература. Разкопките на некропола започнаха през 2013 г., като до момента са разкрити 150 гробници, включително 12 големи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене