Рухна прочутият телескоп в Аресибо

Снимка: National Astronomy and Ionosphere Center, Cornell U

Огромният и вече повреден радиотелескоп в Аресибо, Пуерто Рико, изиграл ключова роля в астрономическите открития повече от половин век, рухна напълно, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Платформата с тегло 900 тона е паднала върху рефлектора от височина над 120 метра.

Националната научна фондация на САЩ обяви през ноември, че телескопът Аресибо в Пуерто Рико ще бъде демонтиран, защото може да се срути, след като се скъсаха два от поддържащите го кабели. Двата кабела, поддържащи 900 тона инструменти над 305-метровата антена, се скъсаха на 10 август и на 6 ноември.

Новината за рухването на телескопа е тежък удар за учените, които разчитаха на доскоро най-големия радиотелескоп в света.

"Това е огромна загуба", каза Кармен Пантоха, астроном и преподавател в университета на Пуерто Рико, използвала телескопа при работата върху доктората си. "Той бе етап от живота ми", добавя тя.
Учени от цял свят подкрепиха петиция до американските власти с искане да се промени решението за закриване на обсерваторията. Националната научна фондация каза, че възнамерява евентуално да поднови работата на посетителския център и на операциите в неповредените секции на обсерваторията, сред които са две ЛИДАР системи за изследване на горния атмосферен слой и на йоносферата.
Телескопът е изграден през 60-те години на миналия век от Министерство на отбраната на САЩ. Издържал е урагани, тропическата влага и множество земетресения.
Телескопът е използван за проследяване на астероиди по пътя им към Земята, с него са извършвани изследвания, удостоени с Нобелова награда. През 1999 г. с телескопа Аресибо беше открит астероидът Бену и НАСА реши да изпрати космически апарат да го изследва. В обсерваторията се обучаваха студенти, над 90 000 души го посещаваха всяка година.
"Аз съм един от онези студенти, който посети Аресибо като млад и бях вдъхновен", казва Абел Мендес, физик и преподавател по астробиология в университета на Пуерто Рико. "Светът губи обсерваторията, но Пуерто Рико губи нещо повече", добави той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене