"Чан'ъ-5" излетя от Луната след като взе проби

Модулът на „Чан'ъ-5“

Модулът на „Чан'ъ-5“, който кацна на Луната, завърши вземането на проби от повърхността ѝ, те бяха запечатани в специален контейнер, след което апаратът излетя, за да се скачи с орбиталната част на сондата и се върне на Земята, съобщиха от Китайската национална космическа администрация, цитирани от Радио Китай

На 24 ноември „Чан'ъ-5“ излетя за Луната, а на 1 декември модулът ѝ за прилуняване кацна в района на връх Рюмкер в т.нар. Океан на бурите (Oceanus Procellarum) на близката страна на земния спътник. След като прекара около 19 часа на Луната, вземането на проби приключи в 22:00 ч. в сряда (пекинско време) и те бяха поставени в контейнер във вътрешността на модула. Апаратът издържа на температура от над 100 градуса по Целзий и взе проби по два метода – чрез пробиване на дупка в мантията на Луната и от повърхността ѝ с помощна на роботизирана ръка. Пробите са от различни места и бяха запечатани вътре във вакуумен контейнер, за да се гарантира, че няма да се повлияят от външната среда по време на пренасянето им до Земята.

Мисията на „Чан'ъ-5“ е най-трудната в историята на китайската космонавтика, както и първият опит след 1976 г. да бъдат донесени на Земята лунни проби.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене