Те се сражаваха за оскарите

2000: “Писмо до Америка”

Сценарист и режисьор е Иглика Трифонова. В главните роли - Филип Аврамов, Ани Пападопулу, Петър Антонов.

Една стара българска песен може да спаси Камен, който лежи в кома в Америка. Приятелят му Иван прави и невъзможното, за да открие тази песен в затънтено село. Песента е записана и изпратена в Америка. Ще стане ли чудото...

Автор на музиката е големият Милчо Левиев.

2001: “Съдбата като плъх” 

Режисьор е Иван Павлов, сценарист - Константин Павлов. В главните роли - Ивайло Христов, Христо Гърбов, Валентин Танев (на снимката), Светлана Янчева и др.

Няколко семейства живеят в малък град край морето и нищо не им е като хората. Каквото и да започнат, нещо се обърква и не могат да го довършат.

Сами правят така, че животът им е хаотичен и шегите им изглеждат тъпи, а сексът грубоват. Имат странни разбирания за човешкото достойнство и за приятелството. Всички се лутат из житейските лабиринти и не могат да намерят изход. Но в края на филма ни стават симпатични, особено ако и ние се почувстваме като участници във филма.

2002: “Подгряване на вчерашния обед” 

Режисьор - Костадин Бонев, сценарист Костадин Бонев. В главните роли - Светлана Янчева, Биляна Казакова (на снимката), Руси Чанев, Деян Донков и др.

Република Македония (още не е станала Северна) трудно лекува раните си след разпадането на Титова Югославия. След 40 години мълчание една жена решава да проговори. И да разкаже истината за случилите се през тези години терор, насилия и издевателства над мирни хора. Но разкритите тайни плашат силните на деня, които опитват да си сменят кожите, но не и нрава си. И те решават да действат. Кой каква цена ще плати, след като завесата е вдигната... Добре е БНТ да излъчи този филм.

2003: “Пътуване към Йерусалим” 

Режисьор е Иван Ничев, сценарист Юри Дачев. В главните роли - Александър Морфов, Елена Петрова (на снимката), Васил Василев- Зуека и др. Филмът разказва за времето между 1939 и 1940 г., когато фашизмът става все по-агресивен и брутален срещу евреите. Хиляди от тях, живели в страните на Централна Европа, търсят спасение в Йерусалим. Много евреи използват България като коридор. Две еврейски деца, пътуващи сами към Йерусалим, се срещат със странстваща актьорска група. Аркашките рискуват живота си за тяхното спасение и оцеляване.

2004: “Мила от Марс” 

Сценарист и режисьор е Зорница София. В главните роли - Весела Казакова, Асен Блатечки (двамата на снимката) и др. Какво става, ако в забравено от Бога село, в което живеят само старци, пристигне младо бременно момиче. Ако е облечено в екстравагантни дрехи и е толкова силно гримирано, че на старците им изглежда като паднало от Марс. А с големите си силно разрушени къщи в очите на момичето пък селото е като марсиански пейзаж.

Отговор на тези въпроси дава Зорница София в дебютния си филм “Мила от Марс”.

2005: “Откраднати очи” 

Българо-турски игрален филм на режисьора Радослав Спасов, по негов и на Нери Терзиева сценарий. В главните роли - Весела Казакова и Валери Йорданов (на снимката). По време на възродителния процес възниква странна и необяснима любов между войника възродител Иван и учителката Айтен. При акция на спецчастите загива детенцето на Айтен. Иван изпада в шок и е изпратен в болница, за да “изтрият” спомените му.

2006: “Маймуни през зимата” 

Сценарист и режисьор е Милена Андонова. В главните роли - Бонка (на с Илиева, Сава лолов( двамата на снимката) Асен Блатечки, Филип Трифонов и др. Филмът разказва за стремежа към деца, семейство и щастие, показан чрез историите на три млади жени - Дона, Лукреция, Тана, разделени през 20 години във времето – 1961, 1981, 2001 г. Филмът е копродукция на филмова къща “Провентус” с германската “Татфилм”. Откупен е за излъчване по германската телевизия ZDF/Arte.

2007: “Пазачът на мъртвите” 

Сценарист и режисьор е Илиян Симеонов. В главните роли - Диана Добрева, Владимир Георгиев, Ицко Финци, Самуел Финци (тримата на снимката). На гробището в голям български град живее и работи 13-годишен сирак - Малкия. За него това е целият свят. Израснал сред мъртвите, той по свой начин разбира живота.

На него разчитат и приятелите му - нещастен Старец, бивш политически затворник, който иска вече да умре, и гримьорът на покойниците в гробището – пропаднал художник, мечтаещ да нарисува своя шедьовър.

2008: “Дзифт” 

Режисьор е Явор Гърдев, сценарист - Владислав Тодоров. В главните роли - Захари Бахаров (на снимката), Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов и др. Действието се развива в една нощ. Молеца (Захари Бахаров) излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в напълно нов и непознат за него свят - света на социалистическа София.

Любовта му към Ада (Таня Илиева) и желанието му да спечели пари, за да се ожени за нея и да е щастлив, са причината той да попадне в затвора и да излезе години по-късно в съвършено различен свят, но преследван от кошмарите от миналото.

2009: “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” 

Режисьор Стефан Командарев, сценарист Юри Дачев. В главните роли - Мики Манойлович и Карло Любек (на снимката). Филмът разказва историята на момче, което с помощта на своя дядо преоткрива света и се опитва да намери себе си след тежка катастрофа. Действието започва от 70-те години на XX век, когато Алекс е роден в малък български град. Семейството му е принудено да избяга на Запад. 25 години по-късно родителите му загиват в катастрофа, а Алекс загубва паметта си.

2010: “Източни пиеси” 

Сценарист и режисьор Камен Калев. В главните роли Христо Христов и Торос Ованесян (двамата на снимката). Това е историята на двама отчуждили се братя. По-големият - Ицо (Христов), се бори с метадонова зависимост художник дърворезбар. По-малкият - Георги (Торосян), е въвлечен в нацистка банда гимназист. Изгубили връзка помежду си, братята внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Единственият начин братята да разберат какво искат от живота си е да открият отново път един към друг.

2011: “Тилт” 

Режисьор Виктор Чучков, сценаристи - братя Чучкови. В главните роли - Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Георги Стайков (тримата на снимката), Ованес Торосян и др. Историята се развива в началото на 90-те години. Четирима приятели искат да спечелят пари, за да отворят собствен бар с име TILT. След случайна среща на Сташ (Бахаров) и Беки (Кърджилова) се стига до страстна любовна авантюра.

Бандата е заловена в нелегално разпространение на порнофилми. Бащата на Беки - действащ полковник от МВР, лично се заема със случая и заплашва Сташ със затвор. Единственият начин да ги остави на мира е Сташ и Беки да спрат да се виждат.

2012: “Кецове” 

Режисьори Иван Владимиров и Валери Йорданов, който е и сценарист. В главните роли - Филип Аврамов, Валери Йорданов, Иван Бърнев, Васил Драганов, Иво Аръков и др.

Началото на лятото. Шестима младежи бягат от своите издънки в семейството, в любовта, с парите, с амбициите, в срещите с различните от тях. Бягат от лудницата и агресията на големия град, превзет от “различните”. Всеки от групата бяга по свой си път на Изток от Ада... Бягат към морския бряг и към свободата си. Един девствен залив ги събира, сближава и преоткрива за тях надеждата. Но дали бягството от агресията и града е възможно?

2013: “Цветът на хамелеона” 

Режисьор Емил Христов, сценарист Владислав Тодоров. В главните роли - Руши Видинлиев (на снимката), Ирена Милянкова, Деян Донков и др. Черна комедия-трилър. Маниакален конспиратор (Видинлиев) създава свой фантомен отдел на тайните служби със собствена агентура и документация. С архива на “частното” си ДС се опитва да “ужили” МВР. Една история без невинни, заплела в сложна мрежа много и различни хора.

2014: “Българска рапсодия” 

Първа копродукция на България и Израел. Режисьор е Иван Ничев. В главните роли - Анжела Недялкова, Стефан Попов, Кристиян Макаров (на снимката) и др.

1943 г. Втората световна война е в разгара си. Историята за депортирането на евреи от Новите земи е разказана чрез любовната история на трима младежи. Двете момчета Мони и Жожо са влюбени в Шели, която живее със семейството си в Кавала. Мони е от еврейски произход, а Жожо е най-добрият му приятел.

2015:“Съдилището” 

Режисьор е Стефан Командарев. Той е и съсценарист с Марин Дамянов и Емил Спахийски. В главните роли - Асен Блатечки (на снимката), Васил Василев-Зуека, Ованес Торосян и др. Останал без работа, Митьо Петров е принуден да се включи в трафика на бежанци. Задачата му е да ги взема в Турция и да ги прекарва през границата с цистерната, с която е работил в мандра, преди тя да фалира. Докато ги превежда край местността Съдилището, Петров си спомня за престъплението, което е извършил през 1988 г. По заповед на командира на заставата застрелва момче и момиче от ГДР в опита им да избягат в Турция.

2016: “Каръци” 

Сценарист и режисьор е Ивайло Христов. В главните роли - Елена Телбис, Ованес Торосян (двамата на снимката), Деян Донков и др.

Елена, Коко, Пацо и Гошо са най-близки приятели. Те живеят в малък провинциален град в България и се самоопределят като “каръци”. Коко е влюбен в Елена, а тя мечтае да стане певица и очаква с нетърпение наближаващия концерт на известна рок група в града.

Събитието променя целия град като покрай него се раждат нови любовни истории, разочарования и сложни връзки...

2017: “Слава” 

Вторият филм (след “Урок”), на режисьорите и сценаристите Кристина Грозева и Петър Вълчанов от планираната трилогия за невероятни истории по нашите земи. В главните роли - Стефан Денолюбов (на снимката), Маргита Гошева, Иван Савов, Китодар Тодоров и др.

Железопътният работник Цанко Петров (Денолюбов) намира голяма сума пари на релсите, но вместо да ги вземе за себе си, уведомява властите. Заемащата висок пост в Министерството на транспорта Юлия Стайкова (Гошева) решава да се възползва от тази ситуация, като обяви Цанко за герой, за да отвлече вниманието от корупционен скандал.

2018: “Вездесъщият” 

Режисьор е Илиян Джевелеков той е и съсценарист на Матей Константинов. В главните роли - Велислав Павлов, Теодора Духовникова (двамата на снимката), Весела Бабинова, Анастасия Лютова...

Писателят Емил е шеф на рекламна агенция. Той монтира камера у дома си, за да разкрие извършителя на няколко кражби.

Емил започва да следи всички около себе - и у дома, и в офиса на рекламната си фирма. Постепенно това “хоби” се превръща в мания, която му донася забавни моменти, но и много нежелани истини.

2019: “Ага” 

Режисьор е Милко Лазаров, той е и съсценарист на Симеон Венциславов. В главните роли са ескимосите Михаил Апросимов, Феодосия Иванова (на снимката), Галина Тихонова и др. Филмът прави дебюта си в официалната селекция на фестивала “Берлинале” на 23 февруари 2018 г.

“Ага” показва живота на двама ескимоси - Нанук и Седна. Дъщеря им Ага е напуснала ледената пустош, в която живеят родителите й, отдавна, но след като Седна се разболява, Нанук решава да изпълни последното и желание - да намери Ага.

2020: “Баща”  

Поредният силен филм на семейния тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов. В главните роли са Иван Бърнев и Иван Савов (двамата на снимката).

Павел (Бърнев) пристига късно за погребението на майка си. Посещавайки баща си Васил (Савов), той се сблъсква с много нелепи и необясними ситуации заради тежкия стрес, който преживява баща му. Същевременно Павел се оплита все повече в лъжите, които съобщава по джиесема си на своята приятелка Калина (Гошева).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене