Клеймят Александър Кадиев, че иронично предлага “кърма” да се замени с “човешко мляко”

Водещите Александър Кадиев и Десислава Стоянова в студиото на “Преди обед”

Тв водещият се извини в ефира на “Преди обед”, след като беше обвинен в расизъм и трансфобия

Истината е, че допуснах грешка. Подходих лекомислено към новината. Затова беше редно да се извиня на хората, тъй като не е правилно да се говорят подобни неща в национален ефир.

Това каза тв водещият Александър Кадиев пред “24 часа” малко след като се извини публично в “Преди обед” по bTV на 23 февруари заради обвиненията срещу него в расизъм и трансфобия. Според група граждани, изпратили писмо до bTV, с изказванията си в предаването от 12 февруари той засегнал непривилегировани групи.

“Естествено е да се извиня, както се случва и в живота - когато направиш грешка, се извиняваш на приятелите и близките си.

Телевизията няма нищо общо с моята грешка, аз съм нейно лице и беше редно именно аз да се извиня. Направих го, хората приеха извинението и всичко е наред”, каза още Кадиев пред вестника.

В ефира той обяви: “Искам да се извиня за думите, с които емоционално коментирах информация, която поднесох некоректно в ефир. Неволно засегнах хора, които дълбоко уважавам. Хора, с които съм израснал, които са част от най-близкото ми обкръжение”.

В писмото, публикувано на сайта Genderland, се посочват два примера за расизъм и един за трансфобия. Цитираните думи на водещия, намерени за обидни, са: В университетската болница в Съсекс въвеждат нова политика и са казали на акушерките, че вече не могат да използват думите “майка”, “кърмене” и “майчинство” в защита на трансхората и това е официално в тази болница. Вече ще се заместят “майка”, “кърмене” и “кърма” и могат да се използват например “човешко мляко” или “мляко от хранеща майка или родител”. Сега се намираме в телевизия и сме в демократична държава. Няма да се изразявам крайно, за да не си загубя работата, но аз съм крайно несъгласен с това. Как те променят лексиката на едно човечество в името на това да обслужваме едни хора, които са решили, че ще правят карнавал у тях?”

Също и “Ти чувал ли си за афроамерикански поет от висша… от световна величина?”.

Заради тези думи граждани и представители на правозащитни организации настояват с писмо до Би Ти Ви водещият да се извини за обиди и фалшиви новини, изречени в ефира. В противен случай ще сезират Комисията за журналистическа етика и Съвета за електронни медии и ще бъде внесена жалба в съда, съобщава сайтът Genderland.

Според авторите на писмото ръководството на болницата в Съсекс е обновило правилата за официална вътрешна комуникация, като разширява използвания речник, а не го заменя.

Писмото им е адресирано до Мартин Швехлак, главен изпълнителен директор на bTV, Георги Тошев, продуцент и творчески директор на “Преди обед”, Христо Хаджитанев, директор “Програма” и Антон Хекимян, директор “Новини, актуални предавания и спорт”.

Така днес, 23 февруари, в студиото на “Преди обед” гостуваха Мария Черешева, зам.-председател на Асоциацията на европейските журналисти в България, и Симеон Василев, председател и съосновател на фондация “Глас”, активист за правата на ЛГБТИ хората у нас, които разказаха за борбата си срещу езика на омразата.

В извинението си Кадиев каза още: “Единственият белег на цивилизованост във времето, в което живеем, е толерантност. Всички ние да бъдем толерантни и разбиращи към ближните.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене