Много рядък лаврак улови българин

Стайков показва редкия улов

С удивителна и изключително рядка слука се похвали популярният български рибар Здравко Стайков пред "България Днес". Бате Заки, както е известен той в риболовните среди, успя да издърпа от Бяло море ценния каменен лаврак. Рибата е със завидни размери, а малцина могат да се похвалят, че са я виждали през живота си. Ето и автентичния разказ на Стайков за битката с морския хищник.

"От рибите в Гърция имам почти всички трофеи, но един ми убягваше вече повече от 10 години и това не ми даваше мира! 2020 година ми беше най-леферската въпреки пандемията и затворените за дълго време граници. Силно се надявах и тази година да е такава, защото риболовът дълго беше забранен и рибите не бяха пресирани.

Не му мислих много и стегнах спинингите! Реших да си пробвам късмета с повърхностни примамки тип игли (angry gar) на майстора Искрен Димитров. Още с първото замятане ми взе трофейна риба и разви аванса. Мъчи ме 30 минути и се оказа лефер 6-7 кг, закачен за гърба. И така гол след гол и все добри риби. 

Хищникът е ударил на изкуствена примамка в мътното море
Хищникът е ударил на изкуствена примамка в мътното море

На следващия ден шоуто продължи и даже закачих едновременно два лефера по 3 кг на куките на примамката, но извадих само единия. Успях да хвана и една добра лица 1,5 кг. Вечерта валя цялата нощ и на следващия ден морето беше мътно като боза. Това не ме отчая, защото зная, че леферът е слаб ловец и предпочита мътилката, за да не го виждат. До обяд от 20 закачени риби извадих само 6. Леферите не могат да уцелят примамката и атакуват странично или с опашка.

При едно от последните мятания на 3 метра от брега стана водовъртеж и удари огромна риба. Разви ми 50 метра влакно и започна екшънът. Такъмът ми е сериозен и рибата нямаше шанс! Изкарах я на брега и в първия момент помислих, че е лаврак, но цветът й бе розово-лилав, перките и главата различни, имаше и точки странично. Дъхът ми спря, разбрах, че трофеят, който ми бе убягвал цял живот, ме покри. Някои казват, че и два живота да живее човек, не е ясно дали ще хване такава риба", завършва с емоционалния си разказ бате Заки.

Кръст в черепа носи късмет

Стари рибари и до днес разказват легенди за костния кръст, скрит под черепа на каменния лаврак. Според поверието той носи невероятен късмет на притежателя си - берекет на дома и слука на рибаря.
Тази хищна морска риба обитава дълбоки води около скали на дъното. Оттам идва и името й каменен лаврак. Развива висока скорост за кратки разстояния. Латинското му име означава чадър, тъй като заради оцветяването и формата си го наподобява. Шарката му се слива със слънчевите лъчи и той остава почти незабележим. Плячката му просто няма шанс. Трофейните риби от този вид са единаци и са типични хищници с мълниеносни реакции. 

Костта във формата на кръст
Костта във формата на кръст

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене