Стойка Кръстева: Изкарах леко коронавируса

Стойка Кръстева (вляво) спечели купа "Странжа

Стойка Петрова-Кръстева (51 кг) влезе в историята на Игрите през 2012-а в Лондон. Тя участва в първия женски олимпийски боксов турнир, но нямаше късмет с жребия и загуби от голямата звезда Никола Адамс. 35-годишната ветеранка има две европейски титли и два сребърни медала от световни първенства.

Преди броени дни Кръстева показа топформа. Тя спечели златен медал и взе купата "Странджа" за най-добра състезателка при жените.

Специално за читателите на "България Днес" звездата на националния отбор сподели как е преминало състезанието.

- Стойка, как премина турнира "Странджа" и как се чувствахте на ринга?

- Чувствата бяха смесени в началото. Покрай пандемията доста време нямахме официални състезания. Отразява се, но рутината, опитът, подкрепата на министерството, федерацията в лицето на г-н Инински и треньорите оказа положително влияние. Показах добра форма към момента. Предишният ми турнир беше олимпийската квалификация през март миналата година. Тогава я прекратиха на третия ден. Оттогава направих един официален мач само. Преди година бях в по-добра форма. Сега целта е да видим какво сме изградили и какви са слабите места, върху които да работим. Върхова форма ще търсим през юни, когато квалификацията продължи, и на самите олимпийски игри.

- Имате нужда само от още една победа в квалификацията, за да се класирате за Токио. Това ли е следващата цел?

- За класиране, да, но ще гоня максимален брой точки за ранглистата, за да бъда поставена на олимпиадата. Това означава три победи в три мача.

- Вторият квалификационен турнир беше отменен. Вместо това квоти ще бъдат давани по ранглиста. Това ще се отрази ли, ако не успеете да спечелите квота от първия?

- Хубаво е да има ранглиста, защото отразява постоянния труд на спортистите. От гледна точка на олимпийските игри трябва да има директен турнир. Може първият или вторият в ранглистата да не е във форма. Той ще участва на олимпиадата, но друг боксьор в по-добро състояние няма да се бие, защото е назад. Хубаво е да се запази здравето на участниците, но е най-обективно и правилно да има още една квалификация.

- Успяхте ли да се предпазите от коронавируса през последната година?

- Изкарах го сравнително леко у дома. Не съм влизала в болница. След това имаше два месеца последици. Имам прекрасен съпруг, който ме търпи и подкрепя. Докторът на националния отбор допринесе, за да го изкарам леко.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене